17 yılda tanıkların 18’i öldü tozlu dosyalar zehirledi!

1993’te kaçtığı İngiltere’ye geçen Ağustos’ta dönen Asil Nadir, yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlarından dün ikinci kez hakim karşısındaydı. Ancak aradan geçen 17 yılda, Nadir’in bu suçları işlediğine tanıklık yapacak 18 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı!

Ünlü firari işadamı Asil Nadir’in İngiltere’deki davası yıllanınca ilginç gelişmeler yaşandı. Hakkındaki yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle 1993’te kaçtığı İngiltere’ye ağustos ayında geri dönen Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir dün ön duruşma için bir kez daha mahkeme önüne çıktı. Ancak yıllardır raflarda bekleyen dosyalar, ilginç sürprizlere neden oldu. Yaklaşık 1 saat süren ön duruşmada, davacı tarafın avukatı Philip Shears, Nadir’in suçlanmasıyla ilgili 283 tanıktan 201’ine ulaştıklarını ancak bunlardan 18’inin hayatını kaybettiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Duruşma 12 Kasım’da

Konuya ve Nadir’le ilgili suçlamalara ilişkin belgelerin 1400 kutudan oluştuğunu ve bunlardan bir kısmının açılmaya başladığını söyleyen avukat Shears, belgelerin eskiliğinden dolayı kutuyu açan yetkililerden birinin zehirlendiği ve hastaneye kaldırıldığını da anlattı. Shears, olayın ardından, çalışanların ağızlarına maske takarak belgeleri kutularından çıkardıklarını belirtti. Ön duruşmada bundan sonraki takvim de ele alındı. Buna göre, bir sonraki ön duruşma 12 Kasım’da yapılacak. Nisan 2011’e kadar devam edecek ön duruşmalarda Nadir beraat etmezse asıl yargı sürecine, gelecek yıl ekim ayında başlanması bekleniyor.

Elektronik kelepçe takılı

Ağustos’ta KKTC’den İngiltere’ye gelen ve eylül başında ilk ön duruşmaya giren Nadir daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmıştı. Eylül ayındaki duruşmada hakim, Nadir’in bileğine elektronik kelepçe takılmasına hükmetmiş ve gece yarısından sonra sokağa çıkma yasağı getirmişti. Nadir ayrıca, İngiltere’ye girişinde pasaportlarını yetkililere teslim etmiş ve 250 bin sterlin kefalet yatırmıştı. Nadir’in kefalet koşulları arasında, her hafta karakola bildirimde bulunmak ve herhangi bir liman ya da havaalanına üç kilometreden fazla yaklaşmamak da bulunuyor.

DAVADAN ÖNCE KIBRIS’A KAÇMIŞTI

Polly Peck adlı şirketin sahibiyken yolsuzluk yapmakla suçlandığı dava öncesinde, 1993 yılında İngiltere’den KKTC’ye kaçan Nadir, geçen ağustos ayı sonunda Londra’ya gelmişti. 69 yaşındaki işadamı, 34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmakla, zimmetine para geçirerek şirketin iflasına yol açmakla ve şirketin hissedarlarını mağdur etmekle suçlanıyor. Nadir, Londra’nın lüks semtlerinden Mayfair’de bir evde yaşıyor.

KARISIYLA GELDİ

Asil Nadir ön duruşmaya eşi Nur Hanım’la birlikte geldi. Mahkeme çıkışı Nadir’e İngiliz basını yoğun ilgi gösterdi...





Vatan