Guardian gazetesinin haberinde, hukuki çevrelerde, Nadir'i hakkındaki birçok dolandırıcılık iddiasından yargılamanın imkansız hale gelebileceği yönündeki endişelerin arttığı, Nadir'in avukatlarının, mahkemeyi, iddiaların üzerinden 17 yıl geçmiş olması nedeniyle davanın düşmesi yönünde ikna etmesinin çok güçlü bir olasılık olduğunun düşünüldüğü bildirildi.

Haberde, hukuki çevrelerde ayrıca, davayla ilgili önemli belgelerin kaybolmuş olabileceği uyarısında bulunulduğu, bazı bilgisayar kayıtları üzerinde oynandığı yönünde söylentilerin var olduğu belirtildi.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre de, Nadir İngiltere'ye döndükten sonra Mayfair'deki evinin önünde yaptığı açıklamada, yeni hükümetin, adının aklanması için verdiği hukuki mücadeleye müdahil olabileceğini söyledi.

Yeni hükümetin, "bu konuyu açıklığa kavuşturacak kadar basiretli ve Büyük Britanya'ya saygıgılı olacağını" umduğunu belirten Nadir, siyasi bir partiye bağışta bulunmanın yanlış birşey olmadığını savundu. Nadir geçmişte Muhafazakarlara 400 bin sterlin bağışta bulunmuştu.

Nadir, 3 Eylül'de Old Bailey'de ilk kez hakim önüne çıkacak. Duruşmada, hakimin Nadir'in elektronik kelepçe takması ve hakkındaki dolandırıcılık soruşturması yeniden açıldığından ev hapsine mahkum edilmesi konusunda bir karar vermesi bekleniyor.

34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmakla suçlanan ve 1993 yılında KKTC'ye giden, Polly Peck adlı şirketin eski sahibi Asil Nadir, daha önce İngiliz basınına yaptığı açıklamada, İngiltere'de adil şartlarda yargılanabilmek için ev hapsine, hatta kendisine elektronik kelepçe takılmasına bile razı olduğunu söylemişti.

Nadir'in sahibi olduğu, elektronik, gıda ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Polly Peck şirketi, 1980'li yıllarda Londra borsasında en hızlı büyüyen şirketlerden biri olmuştu.

Asil Nadir, 1990 yılında Sunday Times gazetesinin İngiltere'nin en zenginleri listesinde 36. sırasında yer almıştı. Ancak İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası'nın, Nadir'in şirketi Polly Peck'le bağlantılı bir şirketi dolandırıcılık şüphesiyle basması sonucu, şirketin hisseleri hızla değer kaybetmiş ve şirket 1991 yılında iflas etmişti.