Asil Nadir, kefaletle serbest bırakılma koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle dün İngiltere'nin başkenti Londra'da Charing Cross karakolunda bir süre tutuklu kaldı.
Gece saat 24 ile sabah saat 6 arasında sokağa çıkma yasağı bulunan Nadir, serbest bırakılmasının ardından şunları söyledi:

"Bugün, kefalet koşullarımı ihlal ettiğim gerekçesiyle hukuka aykırı bir tutuklamanın kurbanı oldum. Kefalet koşullarımı ihlal etmedim. Bir özürle serbest bırakıldım. Yıllardır iddia ettiğim, bu tip hukuka aykırı davranışların bu ülkede olmamasını umardım. Bu durum, bu ülke için utanç vericidir."

İngiliz polisinin evine gelerek, kefalet koşullarını ihlal ettiğini söylediğini belirten Nadir, gece sokağa çıkma yasağını asla ihlal etmediğini, 7 tanıkla birlikte evinde olduğunu söyledi. Evinde güvenlik kameraları olduğunu da belirten Nadir, üzerindeki elektronik kelepçenin de evde olduğunu ortaya koyduğunun belirlendiğini kaydetti. Nadir, "Pazartesi sabahı ilk iş olarak, bu talihsiz durumu yaratan kişiler aleyhinde işlem yapacağız" dedi.

Londra polisi ise Nadir'in serbest bırakılmasını doğrulayarak, konuya ilişkin başka bir işlem yapılmayacağını belirtti. İngiliz basını, kefalet koşullarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyen ekipten bir kişinin dün gece yarısından sonra Nadir'in evinin kapısını çaldığını, ancak kimsenin kapıyı açmadığını, bunun üzerine konuya ilişkin polisin bilgilendirildiğini ve Nadir'in bu gerekçeyle tutuklandığını bildiriyor.

ÖN DURUŞMALAR SÜRÜYOR
Polly Peck adlı şirketin sahibiyken yolsuzluk yapmakla suçlandığı dava öncesinde, 1993 yılında İngiltere'den KKTC'ye kaçan Nadir, geçen ağustos ayı sonunda Londra'ya gelmişti. 69 yaşındaki işadamı, 34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmakla, zimmetine para geçirerek şirketin iflasına yol açmakla ve şirketin hissedarlarını mağdur etmekle suçlanıyor.

Nadir, eylül ayı başında hakim karşısına çıkmış ve "Old Bailey" Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmıştı. Bu duruşmada hakim, Nadir'in bileğine elektronik kelepçe takılmasına hükmetmiş ve gece yarısından sonra sokağa çıkma yasağı getirmişti.

Asil Nadir, İngiltere'ye girişinde pasaportlarını yetkililere teslim etmiş ve 250 bin sterlin kefalet yatırmıştı. Nadir'in kefalet koşulları arasında, her hafta karakola bildirimde bulunmak ve herhangi bir liman ya da havaalanına üç kilometreden fazla yaklaşmamak da bulunuyor.

Nadir aleyhindeki asıl yargı sürecinin gelecek yıl ya da 2012'den önce başlaması beklenmiyor, ancak hazırlık niteliğindeki ön duruşmalar devam ediyor. Nadir'le ilgili bir diğer ön duruşmanın bu ay içinde yapılması beklenirken, Kıbrıslı Türk işadamı eşiyle birlikte şehrin lüks semtlerinden Mayfair'de bir evde yaşıyor. (AA)