''Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi''nde bugün yapılan ön duruşmada, Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in şartlı tahliye koşulları arasında bulunan ayak bileğindeki elektronik kelepçenin çıkarılmasına ilişkin talep reddedildi.

Nadir, 20 Aralık günü sabah saatlerinde eşi Nur Nadir'le mahkemeye geldi. Yargıç Lord Holyrode'un başkanlık ettiği mahkemede Nadir'i, avukatı William Clegg, davacı taraf olan İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesini Avukat Philip Shears savundu.

Gün boyu süren ön duruşmanın ardından, duruşmanın yapıldığı 4 numaralı mahkeme salonunun önünde Türk gazetecilere açıklama yapan Nadir, ''Benim burada oluşumun sebebi benim aleyhime getirilen bir suçlamadan dolayı değil. Kendime yöneltilen bir suçlamaya cevap vermek için burada değilim'' dedi.

Aleyhinde suçlamalarda bulunan İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesinin 1991 yılında suçsuz olduğunu gördüğünü açıkladığını ifade eden Asil Nadir, Ağır Dolandırıcılık Dairesi yetkilileri ile Güney Kıbrıs arasında bağlantı olduğunu iddia etti. Nadir, ''hukuk içi davranıldığında, hukuk dışı tutuklamaya maruz kalınmaması gerektiğini'' de bildirdi.

''İYİ DUYMUYOR'' SAĞLIK RAPORU

Asil Nadir duruşmanın başında mahkeme salonunda sanıkların oturduğu bölümde yer aldı ancak avukatı iyi duyamadığına ilişkin doktor raporlarını mahkemeye sundu.

Avukat Clegg, müvekkilinin hem iyi duyamadığını hem de avukatlarıyla daha iyi iletişim içerisinde olmak istediğini söyledi. Clegg, mahkemeye Nadir'in iyi duyamadığına ilişkin 2008 ve 2010 tarihli iki doktor raporu sundu. Yargıç Holyrode da Nadir'in sanık bölümünden ayrılarak, avukatlarıyla birlikte oturmasına izin verdi.

KARAKOL YERİNDE DEĞİŞİKLİK

Kıbrıslı Türk işadamının şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4 Aralık 2010 günü Londra'da gözaltına alınması da ön duruşmada gündeme geldi.

Avukat Clegg, Nadir'in hukuka aykırı bir tutuklamanın kurbanı olduğunu savunarak, kamera görüntülerinde evinde olup olmadığını kontrol eden yetkili kişinin kapıyı çalmadığının görüldüğünü kaydetti. Clegg ayrıca, müvekkilinin evinin telefonla arandığını ancak açan olmadığı iddiasının da doğru olmadığını savundu. Nadir, gece 12 ile sabah 6 arasındaki sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle bu ay başında gözaltına alınmış, kısa bir süre sonra da serbest bırakılmıştı.

Yargıç bu konuda sunulan kanıtlarda, 4 Aralıkta Nadir'in evinde bulunduğunun ortada olduğunu ve konunun detaylı araştırılması gerektiğini bildirdi.

Nadir'in avukatı Clegg duruşmada şartlı tahliye koşullarında bazı değişiklikler de önerdi. Yargıç, Clegg'in Nadir'in gelecek haftadan itibaren Chelsea polis karakolu yerine, ikametgah adresine daha yakın olan Seville Row polis karakoluna bildirimde bulunmasını kabul etti.

Ancak Yargıç Holyrode, Clegg'in Nadir'in, ayak bileğindeki elektronik kelepçenin çıkarılması bunun yerine her gün polise bildirimde bulunması talebini reddetti. Konuya ilişkin 4 Aralıkta Nadir'in gözaltına alınması olayını gerekçe gösteren Clegg, bu olayda müvekkilinin mağdur edildiğini savundu. Clegg, ''Nadir'in her gün polise bildirimde bulunması, ayağındaki kelepçeyle aynı işlevi görecektir'' dedi. Ağır Dolandırıcılık Dairesini savunan avukat Shears, şartlı tahliye koşullarının değiştirilemeyeceğini savunarak talebe itiraz etti. Yargıç da Nadir'in ayak bileğindeki elektronik kelepçenin çıkarılma talebini reddetti.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 14 MARTTA

Yargıç Holyrode, bugünkü duruşmada ayrıca Asil Nadir'in yargılanmasının adil olup olmadığının görüşüleceği duruşmanın 14 Mart 2011'de yapılacağını açıkladı. Nadir'in bu tarihe kadar tahliye koşullarının değişmeyeceğini ifade eden Yargıç Holyrode, Nadir'in 14 Marttaki duruşmaya katılmasının şart olduğunu bildirdi. Bu duruşmaya kadar tarafların Ocak ve Şubat aylarında belli tarihlerde savunmalarıyla ve şahitleriyle ilgili belgeler ile dosyaları mahkemeye sunmaları gerekiyor.

KKTC'den İngiltere'ye Ağustos ayında gelen ve Eylül başında ilk ön duruşmaya çıkan Nadir, kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Nadir, 250 bin sterlin kefalet yatırmış ve pasaportlarını teslim etmişti. Asil Nadir'in şartlı tahliye koşulları arasında, ayak bileğine elektronik kelepçe takılması, gece yarısından sonra sokağa çıkmaması, her hafta karakola bildirimde bulunması ve herhangi bir liman ya da havaalanına üç kilometreden fazla yaklaşmaması bulunuyor.

''Polly Peck'' adlı şirketin sahibi iken yolsuzluk yapmakla suçlandığı dava öncesinde, 1993 yılında İngiltere'den KKTC'ye kaçan Nadir, geçen ağustos ayı sonunda Londra'ya gelmişti. 69 yaşındaki iş adamı, 34 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmakla zimmetine para geçirerek şirketin iflasına yol açmakla ve şirketin hissedarlarını mağdur etmekle suçlanıyor.

Asil Nadir, eşiyle şehrin lüks semtlerinden Mayfair'de bir evde yaşıyor.



AA