Türkiye, bir askeri davada adil yargılama hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) mahkum oldu. AİHM, bir atamaya ilişkin olarak 2007'de Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'nde görülen dava sürecinde adil yargılama hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle o dönemde deniz yüzbaşı olan davacı A.M.K.'ye 6 bin 500 Euro tutarında manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, kararında, 20077de başvuru sahibi K.'nin, başka bir göreve atamasının iptali talebiyle Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'nde (AYİM) Savunma Bakanlığı'na açtığı davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama hakkına ilişkin maddesinin ihlal edildiğini bildirdi.

AİHM, kararında atamaya ilişkin iptal talebini reddeden AYİM'nin, ayrıca K.'nin, yargıçların "bağımsız ve tarafsız" olmadığı savı ile yaptığı hakimin reddi talebini de geri çevirdiğine dikkat çekti.
K.'ye, Savunma Bakanlığı'nın AYİM'ye sunduğu belgelere erişimin sağlanmamasının, adil yargılama hakkı ihlali oluşturduğunu belirten AİHM, oy birliğiyle Türkiye'yi, K.'ye manevi tazminat olarak 6 bin 500 Euro ödemeye mahkum etti.(ANKA)
(CN/ÖMR)