Almanya'da "Asrın davası" olarak kabul edilen davayı Türkiye'den Hürriyet, İHA, Sabah, Evrensel, El Cezire Türk ve Ebru TV takip edecek.

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında sekiz Türk, bir Yunan ve bir Alman kadın polisi öldürdükleri ortaya çıkan aşırı sağcı NSU hakkında görülecek dava 6 Mayıs'ta başlayacak.

Mahkeme sözcüsü Andrea Titz, duruşma salonunda basına ayrılan 50 yer için 927 basın mensubunun müracaat ettiğini, bunlardan 30'unun başvurusunun, akreditasyon şartlarını yerine getirmedikleri gerekçesiyle reddedildiğini belirtti.

İLK LİSTEDE TÜRK GAZETECİ YOKTU

Münih Mahkemesi daha önce, salona sadece 50 basın mensubunun alınacağını açıklamıştı. Bu 50 gazeteci arasında Türk gazeteci bulunmuyordu. Mahkeme eleştiriler karşısında kendisini, “akreditasyonların başvuru saatine göre yapıldığı” gerekçesiyle savunmuştu. Tarihi davanın görüleceği Yüksek Eyalet Mahkemesi, Türk gazetecilere kendi yerlerini vermek isteyen Alman basın mensuplarının talebini de reddetmişti. Bu kararlar, hem Türk kamuoyunun hem de Alman hükümetinin tepkisine neden olmuştu.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin davayı en az üç yabancı basın kurumunun izlemesi gerektiği kararından sonra ise daha önce yaptığı akreditasyon uygulamasını iptal etti. Mahkeme, davayı izleyecek gazetecilerin kurayla belirlenmesine karar vererek, ilk duruşmayı da 6 Mayıs'a erteledi.