Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, bu ülkenin vatandaşı olan Wikileaks internet sitesi kurucusu Julian Assange'ı savundu.

Rudd bu belgelerin yayınlanmasından Amerika Birleşik Devletleri'nin sorumlu olduğunu belirtti ve "Belgeleri kim siteye sızdırdıysa o sorumludur" dedi.

Rudd, "Bu durum Amerikan güvenlik sisteminin etkinliği ve insanların gizli belgelere ulaşabilme seviyesi konusunda bir çok soru işareti ortaya çıkarıyor." diye konuştu.

Başbakan Julia Gillard ise belgelerin yayınlanmasını büyük bir sorumsuzluk örneği olarak nitelemiş, Assange da Avustralya hükümetini ABD'yi tatmin etmeye çalışmak ile suçlamıştı.
 

Assange en az 1 hafta tutuklu

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange dün İngiltere polisine teslim oldu. Öğleden sonra mahkeme önüne çıkan Assange'ın kefalet talebi reddedildi.

Mahkeme ayrıca Julian Assange'ın 14 Aralık tarihine kadar tutukluluk halinin devamına karar verdi.

14 Aralık'ta yapılacak duruşmada, Assange'ın İsveç'e iade edilip edilmemesi karara bağlanacak.

Mahkemenin Assange'ın herhangi bir insan hakkı ihlaline maruz kalmayacağına hükmetmesi halinde, o zaman İsveç'e iadesine karar verilecek.
 

İsve.' isde edilmek istemiyor

Assange'ın bir üst mahkemede temyiz etme hakkı bulunuyor. Julian Assange mahkemede verdiği ifadede İsveç'e iade edilmek istemediğini belirtmişti.

Dolayısıyla haftalar belki de aylar alacak bir süreç söz konusu olabilir.

Assange, Ağustos ayında İsveç'e yaptığı ziyaret sırasında iki kadına cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyor. Ancak kendisi bu iddiaları reddediyor ve bunun kendisini karalamak için yürütülen kampanyanın bir parçası olduğunu söylüyor.

Assange'ın İsveç'e iade edilmek istememesinde de bunun etkisi var. Zira, Assange İsveç'in siyasi baskı altında olduğunu ileri sürüyor.

Wikileaks'ten yapılan açıklamada, Amerikan diplomatik yazışmalarını yayımlamaya devam edecekleri ifade edildi. Ayrıca Assange'ın tutuklanmasının medya özgürlüğüne darbe olduğu da dile getirildi.





AA