Sarah Ellison imzasıyla çıkan makaleye göre, Assange, belgeleri onun izninden önce yayımlamaya çalışan Guardian gazetesini dava açmakla tehdit etti.

Makalede, Assange'ın bu tehdidinin, Irak ve Afganistan belgelerinin yayımlanmasına ilişkin bir dizi müzakerenin ardından geldiği belirtildi.

Diğer bir basın kurumunun da göz atmasına fırsat tanımak için gazeteden, Afganistan'a ilişkin belgelerin yayımlanmasını bir süre ertelemesini isteyen Assange, buna karşılık Guardian yetkililerinin talebi üzerine belgelerin 3'üncü bölümünü de gazeteye vermeyi kabul etti.

Assange'a onun izni olmadan belgelerin yayımlanamayacağına ilişkin bir taahhüt mektubu da verildi.

Ancak bir WikiLeaks çalışanının Julian Assange'ın haberi olmadan belgeleri İngiliz gazeteci Heather Brooke'a sızdırdığını öğrenen The Guardian bunu fırsat bildi ve Brook'u gazeteyle işbirliği yapmaya ikna ederek, verdikleri taahhütten kurtulmayı denedi.

Durumu öğrenen Assange ise bilgiyi kendinin ele geçirdiğini, ne zaman, nasıl yayımlanacağına ilişkin karar yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek, gazeteyi yargıya başvurmakla tehdit etti.

En sonunda ise belgelerin yayımlanmasında yeni bir ertelemeyi kabul eden gazete yönetimi, Assange'ı davadan vazgeçirdi.


AA