İngiliz Yüksek Mahkemesi, bugün TSİ 13.30'da Assange'ın kefaletle serbest bırakılması kararına itirazı görüşecek. İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi önceki gün, Assange'ın, 200 bin sterlininin mahkemede ödenmesi koşuluyla toplam 240 bin sterlin kefaletle şartlı tahliyesine karar vermişti.

Yüksek Mahkeme önünde kısa bir açıklama yapan Assange'ın avukatı Mark Stephens, kefalet için gerekli olan paranın tamamını bugün temin edeceklerini söyledi.

İngiliz basını, Yüksek Mahkemenin kefaletle serbest bırakılma kararını bozmaması durumunda ve kefalet parasının da teminiyle Assange'ın bugün serbest bırakılabileceğini bildiriyor. Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında, mahkemeye tebliğ ettiği adreste bulunması, belli saatler arasında sokağa çıkmaması, polise her gün bildirimde bulunması ve ayak bileğine elektronik kelepçe takılması bulunuyor.

11 Ocak 2011'de başlayacak hukuk sürecinde ise Assange'ın İsveç'e iadesi konusunun görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Assange'a yönelik suçlamaların WikiLeaks'in yayımladığı belgelerle ilgili olmadığı söylense de Assange'ın avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu savunuyor. İsveç Assange'ı iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini istiyor.

Bu arada, Guardian gazetesinde bugün yer alan bir haberde, Assange'la ilgili kararı temyize götüren tarafın sanılanın aksine İsveç makamları değil, İngiliz savcılığı olduğu bildirildi. Gazete haberini, İsveç Başsavcılığıyla yaptığı görüşmeye dayandırdı


AA