Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın Sakız adasında içerisinde çok sayıda el bombası ve suikast silahı ile yakalanan ve aralarında Adalet Bakanlığı’na bombalı saldırıda bulunan Hasan Biber’in de bulunduğu zanlıların sorguları tamamlandı. Yunanistan güvenlik birimleri tarafından ifadeleri alınan zanlılar, önceki gün mahkemeye sevk edildi. Buradaki işlemlerin ardından DHKP-C’nin canlı bombacıları arasında yer alan Hasan Biber, Mehmet Yayla, Sinan Oktay Özen, Ahmet Düzgün Yüksel ve Erdoğan Çakır tutuklandı. Türk vatandaşlarına yardım ve yataklık ettikleri belirlenen Frangiskos Alvertis, Kosmas Zakos ve Evstathios Theoharis isimli 3 Yunan vatandaşı da tutuklananlar arasında yer aldı. Ancak, örgütün en önemli canlı bomba eylemcileri arasında yer alan Harika Kızılkaya serbest bırakıldı.  
 
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Yunanistan’ın Sakız adasındaki terör örgütü DHKP-C militanlarının Türkiye’de yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu belirledi. Yunanistan makamları ile irtibata geçen güvenlik birimleri, örgütün yeni hedefleri ve canlı bomba eylemcileri ile ilgili bilgileri paylaştı. Bunun üzerine harekete geçen Yunan polisi, 19 Mart 2013 tarihinde Adalet Bakanlığı binasına saldırıda bulunan Hasan Biber’in de aralarında bulunduğu 4 kişiyi gözaltına aldı. Bu operasyondan bir gün sonra da Lavrion Kampı’na yapılan baskında 19 kişi yakalandı. Edinilen bilgilere göre; Hasan Biber ve Mehmet Yayla’nın gözaltına alınmasının ardından bu ülkede bulunan emniyet müşavirliği Yunan polisi ile irtibata geçti. Zanlılarla ilgili bütün işlemler yakından takip edildi. DHKP-C militanları, polisteki sorgularında Türkiye’de bombalı bir saldırı yapacaklarını itiraf etti. Teröristler öncelikli hedeflerinin ise Ankara ve İstanbul’da ses getirecek bir eylem yapmak olduğunu kaydetti. Emniyetteki ifade işlemlerinin ardından Hasan Biber, Mehmet Yayla, Sinan Oktay Özen, Frankiskos Alvertis, Kosmas Zakos, Evstathios Theoharis, Ahmet Düzgün Yüksel, Erdoğan Çakır, Nevzat Kalaycı, Hasan Koşar, Kadir Kaya, Şerif Turunç, Harika Kızılkaya, Yasemin Nohut, İleni Açıkgöz ve Mustafa Sakallı ile birlikte 3 kardeşi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Biber, Yayla, Özen, Alvertis, Zakos, Theoharis, Yüksel ve Çakır’ın tutuklanmasına hükmetti. Geri kalan 15 kişi ise serbest bırakıldı.
 
Öte yandan mahkemenin DHKP-C’nin en önemli canlı bomba eylemcileri arasında yer alan Harika Kızılkaya’yı serbest bırakması şaşkınlıkla karşılandı. Ardahan nüfusuna kayıtlı olan Kızılkaya’nın örgütün Lavrion kampında uzun süre canlı bomba eğitimi aldığı belirtiliyor. Kızılkaya’nın ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne saldırıda bulunan Ecevit Şanlı ve Edirne’de eylem öncesinde yakalanan Bulut Yayla ile birlikte hareket ettiğini aktaran kaynaklar, Türkiye’de yapılması muhtemel bir saldırıda Kızılkaya’nın kullanılabileceği üzerinde duruyor. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan DHKP-C raporunda ise Mehmet Yayla ile Sinan Oktay Özen, örgütün Türkiye’de kullanmayı planladığı canlı bomba eylemcileri arasında yer alıyor.