Dünyanın en büyük çok-uluslu meclisi Avrupa Parlamentosu (AP), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan anayasa değişikliğini 'selamladığını' açıkladı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, "Selamlamaktan başka ne tepki verebiliriz?" derken, anayasa reformunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu vurguladı.

CHP'nin iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu paketin akıbeti henüz bilinmezken Avrupa Parlamentosu'nun reforma en üst seviyede destek çıkması dikkat çekiyor. Zaman'a bir açıklama yapan AP Başkanı Polonyalı Hıristiyan Demokrat Buzek, Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltmesi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü tahkim etmesi ve vatandaşlarının hayat kalitesini yükseltmesi için anayasa reformuna ihtiyacı olduğunu belirtti.

1997-2001 yılları arasında Polonya başbakanlığı da yapan Buzek'in açıklamaları geçtiğimiz hafta 27 ülkenin temsil edildiği AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısındaki destek mesajının ardından geldi. 10 Mayıs'ta Brüksel'de yapılan Ortaklık Konseyi'nde dönem başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, anayasa tadilatına 'tam destek' verdiklerini açıklamıştı. Zaman'a daha önce mülakat veren AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Martin Schulz ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre de anayasa tadilatını desteklemişti. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, paketi, "doğru yönde atılmış bir adım" olarak nitelendirmişti.

736 üyeli AP'nin başkanı Buzek, temsil ettiği kurumun müteaddit kereler Türkiye'yi büyük bir anayasa reformu yönünde teşvik ettiğini hatırlattı. Söz konusu reformu 'selamlamaktan başka bir şey yapamadığını' ifade etti. Anayasa reformunda geniş bir mutabakata varmak için tartışmaların toplumda mümkün olan en geniş katılımla yapılmasının önemine işaret eden Jerzy Buzek, pakete ilişkin nihai kararın AP'nin Dışilişkiler Komitesi ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nun tetkiklerinden sonra verileceğini kaydetti. Zaman