Almanya’da iki Türk İngiltere’de 1, Fransa’da 12, önceki gün iki cihatçının öldürüldüğü Belçika’da da 13 kişi gözaltına alındı. Avusturya’da da dün terör örgütü IŞİD sempatizanı 14 yaşındaki bir Türk çocuk yakalandı.

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de polis dün Suriye’de savaşan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne lojistik destek ve insan kaynağı sağlayan iki kişiyi gözaltına aldı. Sabah aralarında özel timin de bulunduğu 250 polis ile operasyon yapan emniyet güçlerinin operasyon sonucu gözaltına aldığı beş kişiden 43 ve 41 yaşlarında iki Türk tutuklandı. 
Berlin savcı sözcüsü Martin Steltner Hürriyet’e verdiği bilgide “İki kişi tutuklandı. Üç kişi de delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Uzun zamandan beri süren bir soruşturma sonucu operasyon yapıldı” dedi. Sözcü, yakalananların Berlin’de eylem hazırlığında olmadıklarını da kaydederken, Suriye’de savaşanlara lojistik destek sağlamakla suçlandıklarını belirtti. Dün sabah saat 06.00’da başlayan operasyon yaklaşık olarak dört saat sürdü. Yakalanan İsmet D.’nin ve Emin F.’nin de daha önce Kaplancılarla birlikte hareket ettiği de öğrenildi. İkilinin Suriye’ye gidip gitmediği tespit edilmezken, üç çocuk babası Urfa Bozovalı 41 yaşındaki inşaat işçisi İsmet D.’nin kendisini Emir ilan ettiği öğrenildi. Berlin Perlebergerstrasse 17 adresinde daha önce Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) ait Hicret Cami’nin bulunduğu adresi kiralayan grup, burada hem ibadet ediyor hem de eğitim çalışması sürdürüyor. Berlin Emir’i olarak kendisini ilan eden İsmet D.’nin aralarında Türk, Çeçen ve Dağıstanlıların bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi eğittiği sanılıyor. Arama sırasında ne camide ne de evlerde silah ve patlayıcıya rastlanılmadı. İsmet D.’nin evinde iki uçak bileti bulundu. Uçak biletlerinin Türkiye’ye olduğu bildirildi. İsmet D.’nin böylece Türkiye yolcusu olduğu belirtilirken, buradan Suriye’ye geçmek istediğinden şüpheleniliyor. Savcılık, Suriye’de IŞİD saflarında savaşırken ölen Azerbaycanlı bir militanın eşinin ihbarı ile soruşturmayı aylar öncesinden başlattı. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Stansted Havaalanı’nda da dün 18 yaşındaki bir kadın “terör saldırısı planlamak ve yasaklanan bir örgüte üye olmak” suçlamalarıyla gözaltına alındı. Polis yolculuk yapacağı uçağa binerken yakalanan şüphelinin sorguda olduğunu açıkladı .

BELÇİKA’DA 13 GÖZALTI
Öte yandan Belçika’da başkent Brüksel’in de dahil olduğu farklı şehirlerdeki 12 noktada düzenlenen ve 2 şüphelinin öldüğü operasyonlarda 13 kişi tutuklandı. Olayla bağlantılı iki kişi de Fransa’da yakalandı. Federal Savcılık Sözcüsü Eric Van Der Sypt, terörle mücadele birimlerinin özel müdahale birimlerinin desteğiyle düzenlenen operasyonların, sokaktaki polislere ya da doğrudan polis karakollarına yönelik saldırı hazırlığında olan bir hücrenin hem operasyonel hem de lojistik kanadına yönelik olduğunu söyledi. Sözcü, aramalarda 4 Kalaşnikof, 4 tabanca, çok sayıda mermi, patlayıcılar, sahte belgeler, önemli miktarda para ve polis üniformaları bulunduğunu duyurdu. Bu arada önceki gün Verviers kentinde öldürülen iki cihatçı militanın adları ve görüntüleri İngiliz Daily Mail gazetesinde yayınlandı. Gazete bu kişilerin isimlerini Redouane Hagaoui ile Tarik Jadaoun olarak duyurdu.

Fransa’da rehine krizi
Fransa’da başkent Paris’in kuzeybatısındaki Colombes’da bir kişi postaneyi basarak içeridekileri rehin aldı. Şüpheli polise teslim oldu. Rehin tutulan iki kişi de yara almadan serbest kaldı. Fransız medyasının soruşturma kaynaklarına dayandırdığı haberde, şüphelinin eylemi ‘hayal kırıklığı’ nedeniyle gerçekleştirdiği iddia edildi. Şüphelinin psikolojik problemleri olduğu belirtiliyor. Rehine eylemi sonrası polisi bizzat şüphelinin kendisinin aradığı ve üzerinde ağır silahların bulunduğunu söylediği iddia edildi. Rehine krizinin Fransa’yı kana bulayan terör saldırılarıyla ilgisinin olmadığı aktarıldı. Öte yandan ülkede dün üçü kadın 12 kişi gözaltına alındı. Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, gözaltına alınanlar arasındaki iki kişinin market saldırganı Amedy Coulibaly’e lojistik destek sağladığından şüphelenildiğini kaydetti. Gözaltına alınan iki kişi için Belçika’nın iade talebinde bulunacağı açıklandı. Paris’in merkezindeki Gare de l’Est tren garı da dün sabah bomba ihbarı nedeniyle kapatılarak boşaltıldı. 

Viyana’da Türk çocuk gözaltında
Avusturya polisi annesinin polise bildirmesi üzerine dün bir haftadır kayıp olan 14 yaşındaki Türk erkek çocuğunu Viyana’da bularak gözaltına aldı. IŞİD sempatizanı olduğu belirtilen çocuk geçen ekim ayında gözaltına alınmış, yetkililerle temas halinde kalma koşuluyla serbest bırakılmıştı. Güvenlik güçleri çocuğun IŞİD’e sempati duyduğunu ve internette nasıl bomba yapılacağına dair araştırma yaptığını belirtti. Polis şüphelinin yanında 12 yaşında başka bir çocuğun olduğunu, ancak hakkında tutuklama kararı olmadığı için ailesine teslim edileceğini belirtti.