Avrupa İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avukatlar Birliği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hitaben yazdığı mektupta, "ELDH, Bakanlar Kurulunun, Birleşik Metal İş sendikasının kısmen 29 Ocak 2015'de başladığı ve geri kalanına 19 Şubat 2015'de devam edeceği 38 şirketteki grevi, ertelediğini, gerçekte iptal ettiğini öğrenmiş olmaktan dolayı ciddi üzüntü içindedir" dedi.

Mektubunda, "Bakanlar Kurulunuzun grevleri 'milli güvenlik' gerekçesiyle yasakladığına inanmakta güçlük çekiyoruz" diyen Schmidt, "Meşru grevleri bu şekilde yasaklıyor olmanızı şiddetle protesto ediyoruz. Biz bu durumu, işçilerin en temel haklarından biri olan ve Türkiye cumhuriyeti Anayasası, uluslararası sözleşmeler ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kararları ile güvence altına alınmış olan grev hakkının açık ihlali olarak görüyoruz" dedi ve ekledi: "Türkiye hükümeti bilmelidir ki, bir grevi milli güvenliğe tehdit oluşturacağı gerekçesiyle ertelemek, Türkiye Cumhuriyet Anayasasının 53, 54 ve 55inci maddeleri ve 87 Sayılı ILO sözleşmesinde tanımlanan uluslararası çalışma norm ve standartlarının ve örgütlenme özgürlüğünün açık bir ihlalidir."

Schmidt, aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve ILO Genel direktörü Guy Ryder'a da yolladığı mektubunda, "Size, aynı ILO Komitesinin, lastik, cam, metal işkolları ile ulusal güvenlik arasında herhangi bir belirgin bağ olmadan Bakanlar Kurulunun milli güvenlik gerekçesiyle grevleri askıya almasını üzülerek kayda geçirdiklerini belirtmişti" dedi ve şöyle devam etti: "Temel işçi haklarına, özellikle de grev hakkına, Türkiye'de saygı gösterilmemektedir. Her gün, Türkiye'de gerçekleşen ağır işçi hakları ihlallerinin haberlerini almaktayız. Bu durum bir son bulmalı. Yakın zamanda madenlerde yaşananlar da bunun bir örneğidir. Bu nedenle, ELDH, Türkiye hükümetinden temel işçi haklarına saygı göstermesini istemektedir."