Yirmi iki Avrupa ülkesinin yargıç derneklerini temsil eden Demokrasi ve Özgürlükler İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği'nden (MEDEL), yapılan yazılı açıklamada, söz konusu tasarısıyla hükümetin yargı üzerinde hakimiyet kurmayı amaçladığı ifade edildi. Açıklamada, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının koruyucusu HSYK'nın yapısında acil değişiklik öngören düzenlemenin tehlikeli olduğuna dikkat çekilirken, “Kanun teklifi, yargıçların ve savcıların kariyerlerine ve yargının iç işleyişine hükümetin doğrudan müdahalesine izin vermektedir. Bu değişiklik teklifi, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'nin yargı bağımsızlığı hakkında kabul görmüş asgari standartlara aykırıdır.” ifadeleri yer aldı.

Türk hükümetinin yargı üzerinde hakimiyet kurma girişimini şiddetle kınadığını belirten MEDEL, AB'ye ve Avrupa Konseyi'ne bu girişimin tehlikeli sonuçlarına dair rapor hazırlayacağını duyurdu. AB'nin ve insan hakları örgütlerine de yasa değişikliği teklifini kınamaları yönünde çağrı yaptı. Açıklamada, “MEDEL, bu değişikliğin demokrasiye ve Türkiye'de yargı erkinin bağımsızlığına bir saldırı olduğunu Türk makamlarına derhal bildirmeleri için çağrı yapmaktadır. Son olarak, MEDEL, Türk parlamentosuna seslenmektedir ve Türkiye'nin, demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarına saygı gösterilen ülkeler topluluğunun bir üyesi olarak kalması için bu düzenlemeyi reddetmesini istemektedir.” açıklamasında bulundu.

 1985'de kurulan MEDEL 22 Avrupa ülkesinin yargıç birliklerini temsil eden çatı dernek olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye'den Yarsav'ın da üyesi olduğu MEDEL, aynı zamanda Avrupa Konseyi'nde gözlemci dernek statüsünde bulunuyor.

 (CİHAN)