ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek G-8 zirvesi öncesi İngiltere Başbakanı David Cameron'la buluşacak olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Afganistan'daki askerlerini bu yıl sonunda çekeceğini açıklamıştı. İngiltere ve ABD ise, Afganistan'daki misyonun başarıya ulaşması için Fransa'nın da bu ülkede cephede olan askerlerini 2014 yılı sonunda çekmesini talep ediyor.

Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İngiliz komutanlar, Fransa'ya bu konuda baskı yapılmasını talep etti. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron'la Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın görüş ayrılıklarının "Afganistan"la sınırlı kalmayacağı belirtiliyor.

890 MİLYON STERLİN EK YÜK
"İngiltere, Avrupa'yı self-servis bir restoran gibi kullanıyor" eleştirisinde bulunan Hollande, Londra'nın Avrupa Komisyonu bütçesine daha fazla katkı yapmasını istiyor. Avupa Komisyonu bütçesinin yüzde 6.8 oranında artırılmasını talep ediyor. Bunun gerçekleşmesi halinde İngiltere'ye maliyetinin 890 milyon sterlin olacağı belirtiliyor.

İngiltere Başbakanı Cameron'la Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın bu konuda da bir çatışma içine girecekleri savunuluyor. Cameron, Avrupa Komisyonu bütçesinin eflasyon oranında artırılmasından yana olduğunu açıklamıştı.

CAMERON DA KEMER SIKMAYA DESTEK VERMİŞTİ
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Merkel ve Sarkozy ikilisinin Euro Bölgesi'nde uyguladıkları sıkı tasarruf tedbirlerinin ekonomik krizi derinleştirdiğini belirterek, daha devasa bir Avrupa Komisyonu bütçesinden yana olduğunu belirtmişti. Merkel-Sarkozy ikilisin kemer sıkma politikalarına İngiltere Başbakanı David Cameron da önemli destek vermişti.

SAVUNMA ANTLAŞMALARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Hollande'ın Cameron'la çatışmaya gireceği başka bir konu da savunma politikaları. Cameron, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle savunma alanında işbirliği için geçtiğimiz aylarda önemli antlaşmalara imza atmıştı. Hollande'ın bu antlaşmalardan vazgeçerek, savunma alanındaki işbirliğini yeniden Avrupa Birliği çerçevesine yerleştirmesi bekleniyor.

MERKEL'E EVİNDE ÜLTİMATON
Almanya'nın başkenti Berlin'de bu ülkenin Başbakanı Angela Merkel'le geçtiğimiz salı günü görüşen Hollande, Euro Bölgesi'ndeki mali birlik anlaşmasının ekonomik büyüme boyutunu geliştirmek istediğini dile getirmişti. Hollande, "Bu nedenle tüm fikirleri ortaya koyarak, hukuki açıdan uygulanabilir olup olmadığına bakacağız" demişti.

Ekonomik büyümenin önemini vurgulayan ve bu olmadan devlet borçlarının azaltılamayacağını dile getiren Hollande, gelecek haftalarda, G-8 ve G-20 zirvelerinde de bunu konuşacaklarını vurguladı.




NTV