Norveç'i sarsan katliamın sanığı Breivik'in avukatı Geir Lippestad, Oslo'da düzenlediği basın toplantısında, "Neden beni avukat olarak seçti bilmiyorum" dedi.

İşçi Partili olduğunu kabul eden avukat, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hukuk istemi çok önemli, birileri bu işi yapmalıydı" ifadesi kullandı.

Lippestad, müvekkilinin, kendisinin İşçi Partisi üyesi olduğundan haberdar olup olmadığını bilmediğini de sözlerine ekledi.

 

"Ölü sayısının farkında değil"

Katliam sanığının avukatı Lippestad, müvekkilinin "ölü sayısının ve kamuoyunun hislerinin farkında olmadığını" söyledi.

Lippestad, gazetecilere yaptığı açıklamada, ailesinin saldırganı görme talebinde bulunmadığını belirtirken, "çok soğuk" bir kişi diye nitelediği müvekkili için "Bütün bu durumun akli dengesinin yerinde olmadığına işaret ettiğini" ifade etti, ancak "delirdiği yolunda savunma yapacağını söylemek için ise çok erken olduğunu" kaydetti.

Avukat, köktenci olmayanlara karşı nefret duyguları sergileyen müvekkilinin katliam sırasında ise daha erken durdurulacağını umduğunu ifade ederek, "Daha erken durdurulmadığına şaşkın" dedi.
 



"İslam karşıtı şebekenin üyesi"

Avukatın açıklamasına göre, başkent Oslo'daki bombalı saldırı ile Ütöya adasındaki İşçi Partisi gençlik kampına silahlı saldırı düzenlediğini itiraf eden Anders Behring Breivik, İslam karşıtı bir şebekenin parçası olduğunu ve bu şebekenin Norveç'te iki, yurt dışında birkaç örgütü bulunduğunu da söyledi.

Norveç polisi ile araştırmacıların şüpheyle yaklaştıklarını belirttikleri bu iddialarla ilgili avukat, "Norveç'te iki, birkaç tane de yurt dışında hücre bulunduğundan bahsediyor" dedi.

Avukat Lippestad, zanlının ilk kez hakim karşına çıkarıldığı dünkü duruşmasının ise diğer hücrelere mesaj gönderiyor olabileceği endişesiyle bitirildiğini de söyledi.

İşçi Partisi üyesi olduğu açıklanan avukat, gazetecilere açıklamasında, "Hukuk istemi çok önemli, bu işi birileri yapmalı" dedi.




Cumhuriyet