Linç edilerek öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, kendisinden sonra iktidarı alacak kişi olarak görülen oğlu Seyfülislam Kaddafi hakkında önemli bir iddia ortaya atıldı.

France 24'ün haberine göre, Seyfülislam'ın avukatı Karim Khan, müvekkilinin 12 Nisan 2016 tarihinde salındığını ancak hâlâ Libya'da bulunduğunu, "iyi ve güvende" olduğunu söyledi.

Kaddafi'nin Tobruk hükümetinin af kararı ile serbest kaldığını söyleyen avukat, salınıverilmesinin "Yeni Libya kanunları ile uyumlu" olduğunu belirtti.

Seyfülislam, 2011 yılından bu yana Zintan'da, bir silahlı grubun elinde mahkûmdu. Silahlı grup, Kaddafi'yi Katar-Türkiye destekli Trablus hükümetine teslim etmeyi reddetmişti.

Trablus hükümeti, 2015 yılında gıyabında Seyfülislam hakkında idam kararı vermişti.

Kaddafi'yi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) de "insanlığıa karşı suç" ve "cinayet" gibi suçlar nedeniyle yargılamak istiyordu.
Avukat Khan, Kaddafi'nin kendi ülkesinde bir mahkemede yargılanması nedeniyle ICC'nin verdiği yakalama kararını düşürtmek için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Le Monde'a konuşan bir kaynaksa, Seyfülislam Kaddafi'nin Zintan'da rahat bir evde yeni karısı ve üç yaşındaki oğlu ile birlikte yaşadığını ileri sürdü.

Seyfülislam'ın Batılı hükümetlerle de bağı bulunduğu ve babasının görevinden ayrılması için 2011'de müzakere yapmaya çalıştığı biliniyor.