Hükümet yetkilileri, İngiltere'nin yeni nükleer santrali için AB garantili devlet desteği verilmesine karşı Avrupa Adalet Divanı'nda hukuki sürecin başlatıldığını bildirdi.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, yaptığı açıklamada, "Sübvansiyonlar, bütün Avrupa Birliği üyelerinin genel çıkarlarını yansıtan modern teknolojileri desteklemek için vardır. Bu, nükleer santrallerle ilgili bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

Faymann, İngiltere'nin Hinkley Point C projesinin Avrupa hukukunu çiğnediğini ve enerji piyasasını bozma riski taşıdığını söyledi.

Nükleer enerjinin güvenli ve ekonomik olmadığını belirten Avusturyalı yetkililer, nükleer santrallerin desteklenmesinin yenilenebilir enerji teknolojisinin ortaya çıkmasını engelleyeceğini savunuyor.

Avusturya, ayrıca AB içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını ve desteklenmesini istiyor.

Avrupa Komisyonu'nun nükleer santral yapmayı düşünen ülkelere finansal yardım yapmasının "haksız rekabete" neden olacağını savunan yetkililer, nükleer santrallerin finanse edilmesinin diğer ülkeler için "olumsuz örnek" oluşturacağını öne sürüyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ekim 2014'te İngiltere'nin Hinkley Point C Nükleer Santrali'ni inşa etmesine onay vermiş, Kasım 2014'te nükleer santral için 17,6 milyar sterlin sübvansiyon verilmesini kararlaştırmıştı. AB üyesi Avusturya ise Avrupa Komisyonu'nun bu kararlarını iptal ettirmek için Avrupa Adalet Divanı'na taşıyacağını açıklamıştı.