İsrail kamuoyunda "Azmi Bişara Yasası" olarak adlandırılan yasa önerisi, İsrail Meclisi (Knesset) Genel Kurulunda görüşüldükten sonra yasalaşacak.

Söz konusu yasa önerisi, Balad partisinin eski Arap milletvekillerinden Azmi Bişara'nın, 4 yıl önce Hizbullah ile İsrail arasındaki savaş sırasında Hizbullah'a yardım ettiği suçlamalarının ardından ülkeye dönmeyerek, Nisan 2007'de Mısır'dan istifasını göndermesi üzerine gündeme gelmişti.

Milletvekilliğinden istifa ettiğini bildirmesine rağmen Bişara'ya, mevcut yasalar uyarınca emeklilikle ilgili ödemeler yapılmaya devam etmişti. Bişara'ya, istifasından bugüne dek ödenen paraların toplamının 500 bin İsrail Şekelini (yaklaşık 138 bin dolar) aştığı belirtiliyor.

Yasa önerisi, eski veya şimdiki milletvekillerinin, en az 5 yıl hapis cezasını öngören bir suçu işlemekle itham edilmelerinin ardından, polis soruşturmasına veya mahkemeye gitmemeleri halinde, ücretlerinin veya diğer ödemelerinin kesilmesini öngörüyor.

Söz konusu yasa önerisi, milletvekillerinin, mecliste görev yaptıkları dönemde işlenen suçlar nedeniyle maddi haklarının kaldırılması kararındaysa İsrail Başsavcısının soruşturma ve tavsiyesini gerekli kılıyor.

Yasa önerisinin komisyonda görüşülmesi sırasında, sağ kanat partilerine mensup milletvekilleri ile Arap üyeler arasında sert tartışmalar meydana geldi.

Öneriyi hazırlayanlardan Meclis Komisyonu Başkanı Likudlu Yariv Levine, "Biz Hizbullah ajanına 512 bin şekel ödüyoruz" dedi. Bişara'nın partisi Balad'ın Başkanı Cemal Zahalka ise "intikam" amaçlı bir yasanın daha çıkarılmak üzere olduğunu belirterek, komisyon başkanına "Biz burada demokrasiyi, siz ise faşizmi temsil ediyorsunuz. Siz faşist ve ırkçınız" sözleriyle yüklendi.



AA