YUNANİSTAN’da kriz için alınan kemer sıkma önlemleri Başbakan Yorgo Papandreu ile kilisenin arasını da bozdu. Yunanistan kilisesinin lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, sessizliğini bozarak kilise gelirlerinin yüzde 20 vergilendirilmesine sert tepki gösterdi. Başpiskopos, Yunanistan’ı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sürüklemekle tehdit etti. Yeronimos “Devlet gelip gelirinden yüzde 20’sini istiyorum diyor. Bu anayasaya da ahlaka da aykırıdır. Yunan ve Avrupa mahkemelerinde gerekirse hakkımızı ararız. Başbakanla görüşüp sabrımızın taştığını söyleyeceğim” dedi.

10 milyar Euro kaçtı


Öte yandan Euro’dan çıkıp tekrar drahmiye dönüleceği söylentileri, yeni vergiler ve piyasadaki belirsizlik Yunanlı yatırımcıyı Kıbrıs Rum Kesimi’ne yöneltti. Son aylarda Atina’dan Rum kesimi’ne 10 milyar Euro para transferi gerçekleştiği iddia edildi. Yunan sermayesinin Kıbrıs’a gitmesi Papandreu hükümetini düşündürüyor. Rum şirketleri ise Yunan işadamlarına “servetinizi koruyun” mailleri gönderiyor.

Ulusal egemenlikten ödün


Avrupa’da “IMF artı AB” ile Yunan ekonomisinin kurtarılması planının giderek güçlenmesi Atina’da “Hem AB hem IMF; çifte denetim altına giriyoruz” şeklinde değerlendirildi. Kritik kararların alınması beklenen AB zirvesinin, Yunanistan’ın 1821’de Osmanlıya karşı bağımsızlık mücadelesini başlattığı 25 Mart Milli Bayramı ile aynı güne denk düşmesi ise “Ulusal bağımsızlığmızı kutladığımız gün, ulusal egemenliğimizden ödün vereceğiz” yorumlarına yol açtı.

IMF reçetesi korkutuyor


Yunanistan sert önlemler almasına rağmen uluslararası para piyasalarının güvenini kazanamadı. Yunan tahvilleri yüzde 7’ye yakın faiz seyrediyor. AB eğer son dakika değişikliği olmazsa Yunanistan’a ‘Macaristan modeli’nin uygulanmasında kararlı. Bu da Yunanistan’ın mart sonuna kadar IMF’den 10, AB Komisyonu’nun “Ödemeler dengesi için yardım mekanizması” adlı ve şu anda 50 milyar Euro’nun bulunduğu kumbaradan 12-15 milyar Euro borçlanacağı anlamına geliyor. Mayıs ayı için gerekli 15 milyar Euro’nun da benzer bir şekilde sağlanacağı ileri sürüldü. Borçlanma faizi ortalama yüzde 3-4 arasında olacak. Papandreu’yu ürküten IMF’nin vereceği reçetenin ülkede sosyal patlamaya yol açması.

Papandreu, krizi aşmak için 66 bin 590 mil yol yaptı

YORGO Papandreu, ülkesinin içinde bulunduğu büyük krizi atlatabilmesi için tam 66 bin 590 mil katetti. Papandreu, 167 günde üç kez dünya turu yapmış kadar seyahat gerçekleştirdi. Papandreu iktidara geldiği 4 Ekim 2009’dan bu yana 47 kez uçağa binerek 170 saat uçtu. Eğer bu seyahatleri tek bir havayolu şirketi ile yapsaydı, topladığı puanlarla bütün Bakanlar Kurulu için business-class bedava bilet kazanacaktı.

‘İt dalaşı’ 447 milyon Euro’yu havaya uçurdu

YUNAN gazetesi Elefterotipia’ya göre, Ege’de Türk savaş uçaklarını taciz ve püskürtme için 2009 yılında 1383 kez havalanan Yunan savaş uçaklarının bu uçuşları 25 milyon 620 bin Euro’ya mal oldu. Gazete, 2000-2009 yılları arasında Yunan uçaklarının 19.888 kez havalandığını, bunun maliyetinin 447 milyon Euro olduğunu yazdı.

Merkel: Olmayacak yardım beklentisi türbülans yaratır

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın finansal yardıma ihtiyacı olmadığını ve gelecek hafta Bürüksel’de AB liderlerinin bir araya geleceği zirvede yardım konusunu gündeme almaması gerektiğini söyledi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun da yardım istemediklerini vurguladığını hatırlatan Merkel, “Avrupa Birliği’nin kurtarma planı olduğunu tartışmak, piyasalarda sahte bir beklentiyi yükseltecek bu da türbülansa neden olacaktır. Gündemimizde yardım yok” dedi. Öte yandan Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ilişkilerden sorumlu komisyoneri Olli Rehn, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin mali bütçelerinin oluşturulmasında Avrupa Komisyonu’nun daha aktif çalışmasını önererek, “İstikrarda zorunlulukların dışına çıkan ülkeyi Komisyon erkenden tespit edebilir. Eğer bir ülkenin bütçesi yanlış yönde ilerliyorsa bu Euro grubunda ciddi şekilde tartışılmalı” diye konuştu.

Hürriyet