TARAF

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın “Partiler kapatma davasını hisseder” sözlerinin ardından Avrupa’dan uyarı geldi.

Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu, Türkiye’de siyasi partilere kapatma davası açma yetkisinin tek kişide olmasını eleştirdi. CNN Türk’ün haberine göre gazetecilerle buluşan Venedik Komisyonu Genel Sekreter Vekili Thomas Markert, Siyasi Partiler Yasası’nda reform için hükümetin kendileriyle diyalog kurmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye’de siyasi parti kapatmalarının sık sık gündeme gelmesinin endişe verici olduğunu vurgulayan Markert ‘sistemi değiştirin’ mesajı verdi. 

Yetki parlamentoda olabilir
Parti kapatma talepleri için parlamentoyu adres gösteren Markert, “Türkiye’de, siyasi partilerin kapatılmasını sadece bir kişi, yani başsavcı talep edebiliyor. Avrupa’nın diğer ülkelerinde ise parti kapatmalarda parlamentonun onayı aranıyor. Bu uygulama çok daha iyi” diye konuştu.

Thomas Markert, Avrupa Birliği’nin de sık sık yaptığı Anayasa ile Siyasi Partiler Kanunu’nda reform yapılması çağrısını yineleyerek “Hükümetin yakın bir gelecekte, Siyasi Partiler Yasası reformuna dahil olmamız için bizimle diyaloğa girmesini bekliyoruz” dedi.

Hukuk sisteminde değişim yolunun Anayasa reformu olduğunu vurgulayan Thomas Markert, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısının da değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Meclis’in HSYK ve Anayasa Mahkemesi’ne üye seçebilmesi gerektiğine dikkat çeken Markert, “Anayasa Mahkemesi diğer mahkemelere göre daha siyasidir. Bu yüzden meclisler, mahkemenin yapısında söz sahibi olmalıdır” diye konuştu.

Komisyona 55 ülke üye
1990’da kurulan Venedik Komisyonu, Avrupa Komisyonu’nun Anayasa hukuku konusunda danışma organı niteliğinde. Komisyona, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 55 ülke üye. Komisyonu’nun 1999’da belirlediği parti kapatmalara dair yedi kriter, Avrupa Birliği’nin bu konudaki standardını oluşturuyor.