Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iadesinin görüşüldüğü duruşmada, "adil yargılanma" ve "tecavüz" konusu tartışılıyor.

Yaklaşık 1 buçuk saat önce başlayan ve Londra'nın güney doğusundaki Woolwich Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmada, Assange'ı avukatı Geoffery Robertson, İsveç tarafını ise avukat Clare Montgomery savunuyor.

Duruşmadan İngiliz basınına yansıyan bilgilere göre, Assange'ın avukatı Robertson, müvekkilinin İsveç'e iadesi halinde bu ülkede adil yargılanamayacağını savunarak, İsveç'te tecavüz davalarının jürisiz ve gizli olarak, yani kamuoyuna kapalı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. İsveç'in AB'de tecavüz davalarının gizli olarak görüşüldüğü tek ülke olduğuna dikkati çeken Geoffery Robertson, davacı tarafın olayları "küçük çaplı tecavüz" olarak tanımlamasına da dikkati çekti. Bunun, iddialarla çeliştiğini savunan Robertson, AB'de tecavüzün tanımının "şiddetle zorlama" ve "rızası olmadan" anlamına geldiğini, "küçük çaplı tecavüz" suçlamasının ise AB standartlarına uymadığını ifade etti.

Bu arada, davayı duruşma salonunda izleyen gazetecilerin sosyal iletişim ağı Twitter'ı kullanmalarına izin verildi. Assange'ın duruşmasını çok sayıda İngiliz ve uluslararası basından gazeteci izliyor.

Duruşmanın bugün gün boyu ve yarın da sürmesi bekleniyor. Assange'ın avukatlarının, insan hakları konusuna odaklanması ve Assange'ın İsveç'e iade edilmesiyle ABD'ye gönderilebileceği ve buradan da Guantanamo cezaevine konulabileceğini belirtmeleri bekleniyor. Avukat Robertson'ın müvekkilinin ABD'ye gönderilmesi ihtimalinde ise, ölüm cezası ile bile karşı karşıya kalabileceğini savunacağı öngörülüyor.

İsveç, Assange'ı geçen yıl iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyor. Assange iddiaları reddederken, avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu ve Wikileaks'in ABD'nin gizli belgelerini yayımlamasından ayrı düşünülemeyeceğini savunuyor.



AA