Ergenekon, Selek ve KCK gibi davaların bu haftaki duruşmaları, yurt dışında “Türkiye’de siyasi davalar haftası” gibi yorumlarına yol açtı. BBC, “Türkiye bu hafta, ülkenin gündemini belirleyen duruşmalara sahne oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
 İngiliz yayın kuruluşu BBC,  KCK davasının Pazartesi günü 15’nci duruşmasının yapıldığına ve önümüzdeki hafta perşembe gününe kadar iddianamenin okunmasıyla devam edeceğine dikkat çekti. 
Kamuoyunda “KCK İstanbul ana davası” olarak bilinen davada, BDP’li il eşbaşkanları, il yöneticileri, üyeler ve BDP’nin Siyaset Akademisi’nde ders veren isimler yargılandığına işaret eden BBC, 122’si tutuklu 205 sanığın yargılandığı bu dava, sanıkların arasında özellikle Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da bulunmasıyla geniş kesimlerin tepkisini çektiğini de söyledi.

 -“EN ÇOK TARTIŞILAN DAVASI ERGENEKON’DA SONA GELİNİYOR”-

 Haberde “Yıllardır Türkiye’nin en çok tartışılan davası” olarak adlandırılan Ergenekon davasında artık sona gelindiği de belirtildi.

 Dava avukatlarından Hüseyin Ersöz’ün verdiği bilgiye göre, davada 300’ün üzerinde kişi yargılandığı, bugüne kadar 400’ün üzerinde duruşma yapıldı kaydedilirken “Ergenekon davasına ilişkin en önemli tartışmalar ise bugüne kadar 24’ü dinlenen 44 gizli tanığa ilişkin oldu” denildi. 
BBC, sanıkları arasında gazeteci Tuncay Özkan, gazeteci ve milletvekili Mustafa Balbay gibi isimlerin de olduğu davada mütalaanın verileceği için Silivri’de geniş katılımlı bir eylem yapılması planlandığına dikkat çekti. 

 -“SELEK 3 BERAATİN ARDINDAN YİNE YARGI ÖNÜNDE”-

 Haberde kamuoyunda “Mısır Çarşısı davası” olarak bilinen dava 1998 yılında meydana gelen patlamanın ardından başladığı, 11 Temmuz 1998’de gözaltına alınan sosyolog Pınar Selek, pek çok bilirkişi raporunun “bomba nedeniyle bir patlama olmadığını” söylemesine rağmen yargılandığı anlatıldı.
 “Selek davadan beraat etti ancak, Yargıtay 9. Dairesi beraat kararını bozdu” diyen BBC, davanın bu duruşmasında  AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ve 7 parlamenter de hazır bulunacağına da işaret etti.

 -“FÜSUN ERDOĞAN 6 YILDIR TUTUKLU”-

 BBC haberinde yasadışı MLKP örgütü davasında tutuklu bulunan Özgür Radyo Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan’ın, 8 Eylül 2006'da gözaltına alındığını belirterek “1 Haziran 2005 tarihi itibariyle örgüt üyelerinin işlediği tüm suçlardan sorumlu tutulan Erdoğan'ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılması isteniyor” denildi.

 
ANKA