Karbondioksit emisyonunun yüzde 60'lara varan oranlarda azaltmak için şehirlerde kirliliğe neden olan motorlu taşıtları yasaklamaya hazırlanan Avrupa Komisyonu, 2050 için bu yönde bir plan hazırladı.

AB Komisyonu'nun ulaşımdan sorumlu Başkan Yardımcısı Siim Kallas'ın hazırladığı projeyle Avrupa'daki artan trafik sorunuyla birlikte benzine olan bağımlılık asgari seviyeye çekilmek isteniyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, Avrupalıların trafik alışkanlığının radikal bir biçimde değiştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Buna göre 2030 yılına kadar şehir merkezlerindeki taşıtların yarısı çevreci araçlardan müteşekkil olması öngörülürken, 2050 yılına kadar gerekli yasal düzenlemeler yapılarak şehirlerde benzin ve mazotlu araç girişi tamamen yasaklanacak. AB, elektrik ve hidrojenle hareket daha çevreci araçların piyasaya hakim olmasını bu şekilde teşvik edecek.
Gelecekte yürürlüğe konmak istenen bir diğer radikal karar ise özel araçların uzun mesafeler için kullanılmasının önüne geçilecek. 300 kilometre ve daha fazla yolculuk yapacak olan Avrupalılar 2050'den sonra demir ya da su yolunu kullanmak zorunda bırakılacak.

40 yıl içinde Avrupa'daki demiryolu ağının üç katına çıkartılması öngörülüyor. Ayrıca uzun yük taşımacılığında da operasyon yapılıyor ve kara yoluyla taşımacılık yerine hava ya da su üzerinden yük taşımacılığı teşvik edilecek. Böylece ağır taşıtların çevreyi kirletmeleri minimuma çekilirken karbondioksit emisyonunun belli sınırlar içinde tutulması hedefleniyor.


Cihan