ROMA - İtalya’nın milyarder başbakanı Silvio Berlusconi, rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla yakasını kaptırdığı yargıya ‘Taliban’ benzetmesiyle çattı. Perşembe günü yüksek mahkeme, 1999’da Berlusconi’den 600 bin dolar rüşvet almakla suçlanan eski vergi avukatı Britanyalı David Mills’e geçen yıl kesilmiş 4.5 yıllık hapis cezasını zaman aşımı nedeniyle düşürürken aynı dava kapsamında ‘Mills’e para karlığında lehinde tanıklık yaptırdığı’ suçlamasıyla dün Milano’da duruşması başlayan İtalyan başbakanı, yargıya veryansın etti.

‘Taliban çetesinin elindeyiz’
10 yıllık zaman aşımı kararının kendisine de emsal olmasını uman Berlusconi, Torino’da düzenlediği bir mitingte “Taliban çetesinin eline düşmüşüz, bugün demokrasimiz bu halde. Egemenlik milletin değil savcıların elinde” diye konuştu. Yargı reformuna atfen “Yargıdaki Taliban’ı rahatlatacağını sanmıyorum” diye yakınan Berlusconi, hakkındaki suçlamalardan tamamen kurtulmak istediğini belirterek “Mills davası katıksız uydurma, saçma” nitelemesi yaptı.

Sağcı lider, hakkındaki davaların amacının iktidarı devirmek olduğunu savunurken İtalya Barolar Birliği, başbakanın sözlerine ‘hakaret ve saldırgan’ diye tepki gösterdi. Eski yargıç ve İtalyan Değerleri Partisi’nin lideri Antonio Di Pietro ise, “Berlusconi hakikaten suçsuz olsaydı kaçamak ve operette bir diktatör gibi yargıya saldırmak yerine hakimin karşısına çıkardı” dedi. Berlusconi’nin dün katılmadığı duruşmada ise yargıçlar, avukatların Mills ile ilgili gerekçeli karar açıklayıncaya dek davanın askıya alınması talebiri reddetti. Duruşma bir ay sonraya ertelendi.
Başkent Roma’da Popolo Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 bin kişi Berlusconi’yi protesto etti. ‘Herkes eşittir’ diye bağıran meydana ‘Yeter! Yasalar herkes için var’ yazılı dev pankart açtı. Gösteriye katılan Yeşiller Partisi’nin lideri Angelo Bonelli “Bugün gerçek Taliban yargıçların elini kolunu bağlamaya çalışan Berlusconi’dir” tepkisi gösterdi. (afp,Reuters, Times)