İtalya Başbakanı için yargı yolu açılmış oldu Adı sık sık seks skandallarıyla gündeme gelen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, halkından bir ay içinde ikinci tokadı yedi. Geçen ay ‘kalesi’ olarak gördüğü Milano bölgesindeki yerel seçimlerden hezimetle çıkan Berlusconi, dün ülkede yapılan referandumdan da ağır bir yenilgi aldı. Pazar günü başlayan ve dün tamamlanan referandumda sandığa giden seçmenler İtalya Başbakanı’nın çok önem verdiği üç yasayı reddetti. Bu üç yasadan Berlusconi için en önemli olanı başbakan ve bakanlara geçici süreli dokunulmazlık verilmesini öngören düzenlemeydi. Rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla hakkında suçlamalar olan, son olarak 18 yaşından küçük bir kızla para karşılığı cinsel ilişkiye girmekle itham edilen Berlusconi’nin yargı yolu da referandumdan çıkan sonuçla açılmış oldu. Berlusconi’nin daha önce çıkarmaya çalıştığı iki dokunulmazlık yasasını daha Anayasa Mahkemesi reddetmişti.

Nükleere de ‘hayır’

Referandumda nükleer enerjiye yeniden yatırım yapılmasına yönelik düzenlme de reddedildi. Ülkede son nükleer reaktör Çernobil faciasının ardından kapatılmıştı. Referandumda sular idaresinin özelleştirilmesi de reddedildi.

Berlusconi referandumun geçersiz sayılması için katılımı yüzde 50’nin altında tutmaya çalıştı. Ancak sol muhalefetin yaptığı sıkı çalışmalar sonucu İtalyanlar sandığa beklenenin üzerinde ilgi gösterdi ve katılım yüzde 60’a yaklaştı. Berlusconi de sonuçları, “Nükleer enerjiye güle güle demeliyiz” sözleriyle değerlendirdi.


Vatan