Temsilciler Meclisi'ndeki oturuma katılan 627 milletvekilinden 625'inin oy kullandığı oylamanın sonucu, koalisyon milletvekilleri tarafından sevinç çığlıklarıyla karşılandı. Koalisyon ortakları konumundaki Özgürlükçü Halk Partisi ve Kuzey Birliği Partisi'ne mensup milletvekillerinin, sonucun açıklanmasının ardından, yaşanan krizin mimarlarından biri olan İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük grubunun önderi Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini'ye "istifa, istifa" diye bağırmaları dikkati çekti.

Sevinci salondaki yandaşlarıyla paylaşan Berlusconi, "Son derece sakin ve rahatım. Zaten hep sakin ve rahattım" diye konuştu. Berlusconi, kendisine güvenoyu veren herkese teşekkürlerini sunarken, Özgürlükçü Halk Partisi'nin Genel Koordinatörü Denis Verdini'yi de bu başarının elde edilmesindeki katkılarından dolayı kutladı.

Muhalefet sözcüleri, Berlusconi'nin Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu almasını parayla satın alınmış birkaç milletvekilinin desteğine borçlu olduğunu ileri sürdüler. Eski Başbakan Massimo D'Alema, "Berlusconi, demokratik sistemi de satın alınabilir birşeye dönüştürdü. Merkez sağda krizin mevcudiyeti itiraf edilip, yeni bir hükümet kurma yoluna gidilebilirdi. Berlusconi ise kavgayı, aldatmacayı ve milletvekillerini satın almayı yeğledi" diye konuştu.

Anamuhalefet konumundaki Demokrat Parti Genel Sekreteri Pierlugi Bersani de Berlusconi'nin hükümet etmesinin artık iyice zorlaştığını savunarak, "Muhalafet olarak iyi bir sonuç elde ettiğimizi düşünüyorum. Ortada bir hata görmüyorum. Bu koalisyon (2008'de) iktidara geldiğinde Temsilciler Meclisi'nde muhalefet karşısında 60-70 oy üstünlüğü söz konusuydu. Şu anda oy farkları sadece üçe düşmüş bulunmaktadır" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, önümüzdeki günlerde Temsilciler Meclisi'nde 35 sandalyeye sahip Merkez Hristiyan Demokratlar Birliği'ni de koalisyona dahil etmek için çaba harcayabileceklerini belirtti.

Bugün Temsilciler Meclisi'nden önce Senato'da 308 senatörün katılımıyla yapılan güven oylaması da 135'e karşı 162 oyla hükümet lehinde sonuçlanmıştı. Senatodaki oylamada 11 senatör ise çekimser kalmayı yeğlemişti.





AA