Edinilen bilgiye göre, Türkiye sınırına 3 kilometre mesafedeki Hribitijöz köyünden 2 köylü Suriyeli askerler tarafından işkence edilerek öldürüldü. Öldürülen Abdulkadir Sayip Faydo ve Eymen İsmail Bekir'in yakınları cenazelerin başında sinir krizleri geçirdi. Yakınlarının cenazelerini otopsi için Türkiye'ye geçirmek isteyen Faydo ve Bekir ailelerinin girişimi sonuçsuz kaldı.

Cenaze töreni dolayısıyla Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyünün Türkiye sınırının sıfır noktasında Türk askeri güvenlik önlemi aldı. Abdulkadir Sayip Faydo ve Eymen İsmail Bekir'in cenazeleri kılınan namazın ardından Türkiye sınırında toprağa verildi.

Suriye'de yakınları işkence görerek öldürüldüğünü iddia eden Bekir ve Faydo ailelerinin üyeleri yakınlarına ait kamera görüntüleriyle birlikte kaçak yolla Türkiye'ye giriş yaptılar.

Öldürülen Eymen İsmail Bekir'in kardeşi Haysem İsmail Bekir, Suriye'de yaşanan olaylar sonrası Hribitijöz köyünden birçok köylünün Türkiye'ye sığındığını söyledi. Bekir, Beşer Esad'ın dön çağrısı üzerine birçok kişi köylerine geri döndü. Kardeşim de Lazkiye'den elma bahçelerinde çalışmak için köyümüze geliyordu. Suriyeli askerler tarafından kaçırıldığını öğrendik. Sabah da cesedini yol kenarına atılmış halde bulduk" dedi.

Kardeşi ve dayısına ait cesetlerin ağır işkencelere maruz kaldığını belirten Bekir "Fransız ve Amerikan'ın Suriye konsolosları, Hama ve Humus'ta yaşananlara tanıklık etti. Uluslararası tüm kurumların Suriye'de yaşanan olayları kayıtsız kalmamasını bekliyoruz" diye konuştu.

Öldürülen Abdulkadir Sayip Faydo'nun yeğeni Mustafa Muhammed Faydo ise, amcasını öldürenlerin ve Suriye Lideri Beşar Esad Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanmasını istediklerini söyledi. Faydo "İnsanlar suçsuz yere öldürülüyor ve işkence görüyor. Suçluların en ağır cezayı almasını istiyoruz. Suçluların Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Suçsuz insanların her gün öldürüldüğünü belirten Suriyeli Bekir ve Faydo aile mensupları, Beşar Esad'ın Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanması için girişimlerde bulunmak için kolları sıvadı.

Öldürülen Abdulkadir Sayip Faydo ve Eymen İsmail Bekir'in yakınları Türkiye'ye sığınma talebinde bulunacak. Aileler güvenlik gerekçesi ile Suriye Lideri Beşar Esad ve yönetiminin Uluslar Arası Savaş Suçları Mahkemesinden yargılanması için Türkiye'den girişimlerde bulunmayı planlıyor.

İHA