ABD’de bir yıl önce ekonomik krizi protesto etmek için New York’ta başlayan ve tüm dünyaya yayılan “Occupy Wall Street” (Wall Street’i işgal et) eylemlerinde sıkılan biber gazı California Üniversitesi’ne pahalıya mal oldu. 

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, üniversite yönetimi 21 öğrencinin açtığı davada anlaşma yolunu seçerek 1 milyon dolar ödemeyi kabul etti. 

Üniversiteye kamu davası açılmasını engellemeyi amaçlayan anlaşmaya göre, üniversite 21 öğrencinin her birine 30 bin dolar tazminat ödeyecek. 

ÖĞRENCİLERE ÖZÜR MEKTUBU YAZACAK 
Mahkeme giderleri ve öğrencilerin 250 bin dolarlık avukat masrafları da üniversite tarafından karşılanacak. 

Olayla ilgili resmi bir açıklamayla özür dileyen rektör ayrıca öğrencilerin her birine özür mektubu yazacak. Bunlara ek olarak gösteriler sırasında yaralanan, gözaltına alınan diğer öğrenciler için de 100 bin dolarlık bir fon oluşturulacak. 

'PANİK ATAK OLDUM'
Biber gazı sıkılan öğrencilerden Fatima Sbeih, “Panik atak oldum ve kabuslar görüyorum. Bunun bir daha tekrarlanmamasını istiyorum” dedi. 

REKTÖRÜN İSTİFASI İSTENMİŞTİ
18 Kasım’da yüksek harçları protesto için kampüs bahçesinde oturma eylemi yapan öğrencilere polis, yakın mesafeden biber gazı sıkmış, rektör Linda Katehi’nin istifası istenmişti. 

'TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRENCİLER HAPİSLE KARŞI KARŞIYA'
Türkiye’de üniversite öğrencileri okul içinde ya da dışında izinsiz bir gösteriye katılırsa gözaltına alıyor. 

Zaman zaman polisin biber gazlı müdahalesiyle de karşılaşan öğrenciler hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefetten 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. 

Eğer öğrenci bu gösteride slogan da atarsa cezasına ek olarak örgüt üyeliği de ekleniyor ve cezası da 10 yıla kadar çıkıyor.