Vatan Gazetesi'nin haberine göre komplo teorisyenleri tarafından “Dünyayı yöneten gizli örgüt” olarak nitelendirilen ve her yıl büyük gizlilik içinde toplanan Bilderberg Grubu, bu yıl İspanya’da bir araya geliyor. Ana gündem maddesi Euro, ancak kaynayan Ortadoğu’nun da zirvede tartışılması bekleniyor.

Kraliçeler, başbakanlar ve 5 Türk

Lüks bir otelin toplantı salonunda bir avuç insan... Bir köşede Dünya Bankası Başkanı Dominique Strauss Kahn, diğer köşede Wall Street Journal, New York Times gibi gazetelerin patronları... Kraliçeler, başbakanlar, dünya ekonomisine yön verenler... Ellerinde puro ve viskilerle söz alarak etkileyici konuşmalar yapan bu kişiler, Bilderberg toplantıları adı verilen 3 günlük organizasyonda bir sonraki yılın gündemini oluşturuyor. Tony Blair, Bill Clinton gibi isimlerin ülkelerinde lider olmadan hemen önce bu toplantıya katılmış olmaları, Bilderberg’de Irak savaşına karar verildiği iddiaları, yıllardan beri “Bilderberg dünyaya yön veriyor” tartışmasına yol açıyor.

2 yıl önce Türkiye’deydi

Bundan 2 yıl önce Türkiye’de gerçekleşen, geçtiğimiz yıl da Yunanistan’da yapılan Bilderberg toplantısının bu yılki ev sahibi İspanya. 56’ncı Bilderberg zirvesinin katılımcıları Barcelona yakınlarındaki Sitges bölgesinde yer alan Dolce Hotel’de dün bir araya geldiler. İçeriden bilgi sızması yıllardan beri çok nadir rastlanan bir durum. Tutanak tutulmadığı, notlar toplantıdan sonra yakıldığı ve katılanlar gizlilik sözü verdiği için bu konu spekülasyonlardan ibaret. Ancak bu yılın konularını tahmin etmek de güç değil. Times, Independent, The Guardian gibi zirveye temsilci de gönderen gazeteler Bilderberg’in bu yılki bir numaralı gündem maddesinin Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz ve euro’nun geleceği olacağı konusunda hemfikir. Ancak İsrail’in açık denizdeki kanlı operasyonu ile İran’ın nükleer programının da zirvede gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye’den katılımcılar

- Ali Babacan (Devlet Bakanı)

- Mustafa Koç (Koç Holding)

- Sami Kohen

- Suzan Sabancı Dinçer (Akbank)

- Agah Uğur (Borusan Holding)

Güvenliği CIA sağlıyor

Toplantıya katılan kişilerin korunması zirvenin yapıldığı ülkenin istihbarat servisi ile CIA’ya ait. Otelin çevresi basının yaklaşmasını engellemek için 1 kilometre öteden çembere alınıyor. Bugüne kadar 28 ülke ve 15 uluslararası organizasyondan 2000’in üstünde kişi Bilderberg’e katıldı.