Suriye'deki soruna çözüm bulunamamasının uluslararası toplum için utanç verici olduğunu vurgulayan Ban Ki Moon; 'Cenevre Bildirisi'nin kabulünden bu yana üç yıl geçmiş olmasına karşın, Suriyelilerin çektiği çilenin daha da derinleşmiş olması, uluslararası toplum için bir utanç kaynağıdır. Krizinin başından beri 220 binin üstünde kişi öldü, ülke nüfusunun yarısı evlerini terk etmek zorunda kaldı' diye konuştu.


'DAHA FAZLA ZAMAN YİTİRİLMEMELİ'

Suriye'nin parçalanma ile yüz yüze olduğunu vurgulayan Ban Ki Moon şunları söyledi; 'Ülkenin birçok bölgesinin aralarında İŞİD ve Nusra Cephesi'nin de bulunduğu devlet dışı güçlerin denetiminde, kültürel miras tehdit altında. Bu durum dünyanın en istikrarsız bölgesini daha fazla tehlikeye atıyor.' 

Uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi'nin şiddet dolu bu kısır döngüye son vermek için daha çok zaman yitirmemesi gerektiğinin önemine değinen Ban Ki Moon, gecikmenin siyasi , stratejik ve ahlaki olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. Ban Ki Moon, Suriyelilere ve bölgeye daha çok onarılamayacak zararlar verilmeden, uluslararası topluma, Cenevre Bildirisi'nin yasama geçirilmesi için içten çaba göstermeleri çağrısı yaptığını belirterek; 'Bu çılgınlıktan çıkmanın yolunu bulma zamanıdır' dedi.
(DHA)