Tutu, Afrika ve Asya'da benzer sonuçları ortaya çıkaran hareketlere girişen liderlerin uluslararası yargıya götürüldüğünü ifade etti.Irak'ın ABD ordusu öncülüğündeki işgali sırasında ABD'nin liderliğini George Bush, İngiltere'deki hükümetin başkanlığını ise Tony Blair yürütüyordu.

Irak Savaşı ile ilgili tartışmayı yeniden açan Desmond Tutu, George Bush ve Tony Blair'in hakkında dava açılması gerektiğini ifade etti.

İngiltere'de yayımlanan Oberver gazetesi için bir makale kaleme alan Tutu, iki liderin, kitle imha silahlarının Irak'taki varlığı ile ilgili yalan söylediklerini ve çatışmaların yol açtığı çok sayıda ölüm nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları gerektiğini söyledi.

Tutu, gazetedeki yazısında, Irak'ın işgalinin dünyayı daha da istikrarsızlaştırdığını ve Suriye'deki iç savaşa zemin hazırladığını ifade ediyor.

Tutu'nun yazısında dile getirdikleri ile ilgili açıklama yapan Tony Blair, bunların yeni sözler olmadığını ve temelsiz olduğunu söyledi.

Blair'in katıldığı toplantıyı boykot

Desmond Tutu'nun Irak konusundaki bakışı, ağustos ayında Güney Afrika'da yapılan bir toplantıyı davetliler arasında Tony Blair olduğu için boykot etmesiyle yeniden gündeme gelmişti.

Tutu, Observer'daki yazısında Irak'ta geçen sene her gün ortalama 6-7 kişinin intihar saldırıları sonucunda öldüğünü hesaplayan Iraqi Body Count adlı oluşumun rakamlarına atıfta bulundu.

Tutu, devamla, Irak'ta 2003'ten bu yana 110 bin kişinin öldüğünü, milyonlarca kişinin de yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Tutu, yazısında 2011'in sonuna gelindiğinde yaklaşık 4 bin 500 ABD askerinin ölmüş olduğunu, 32 bin kadarının da yaralandığını ifade etti.

BBC Türkçe