Türkiye’de BM listesinde yer alan 349 kişi ve 67 kuruma ait menkul ya da gayrimenkuller tespit edilirse, malvarlığı durdurulacak. Listede yer alan isimler arasında Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından El Kaide’nin liderliğine getirilen Eymen El Zevahiri  ile Afganistan’ın eski başbakanlarından, Hizb-i İslam Partisi’nin kurucusu Gulbeddin Hikmetyar ile Taliban rejiminin çok sayıda bakan, bakan yardımcısı ve üst düzey görevlisi de bulunuyor. Listede El Kaide üyesi 3 Türk de yer aldı. Bir dönem MİT’e muhbirlik yaptığı da iddia edilen Mevlüt Kar ile 2005’te Türk vatandaşlığından çıkarılan Atilla Selek ve 2007’den bu yana Almanya’da cezaevinde bulunan Adem Yılmaz’ın olası mal varlıkları donduruldu. 

BM Güvenlik Konseyi, El Kaide ve Taliban yönetici ve üyelerine ilişkin böyle bir kararı geçmişte de almıştı. Türkiye’nin ise Suudi işadamı Yasin El Kadı’nın da aralarında bulunduğu bazı kişi ve kurumlarla ilgili endişeleri nedeniyle listeye çekinceli yaklaştığı belirtildi. Ancak uluslararası alanda sıkıntı yaratan bu süreç, terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yasanın bu yılın başında TBMM’den geçirilmesi ve bu yasadan kaynaklanan yönetmeliklerin de kısa bir süre önce hazırlanıp yürürlüğe sokulmasının ardından ivme kazandı. Türkiye de BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda El Kaide ve Taliban yönetici ve üyelerine yönelik mal varlığını dondurma kararı aldı. Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında yayımlanan kararla, listedeki El Kaide bağlantılı 219 kişi ve 63 kurumla, Taliban bağlantılı 130 kişi ve 4 kurumun Türkiye’deki olası mal varlıkları donduruldu. 
Mal varlıkları dondurulanlar arasında Taliban rejiminin çok sayıda bakan ve bakan yardımcısı, aralarında Kabil Valisi Abdulmanan Niyazi’nin  ve Kabil Belediye Başkanı Hamdullah Numani’nin de bulunduğu kent yöneticileri bulunuyor. Yüksek Mahkeme Başhakimi Nur Muhammed Sakıp, Askeri Mahkeme Başkanı Abdülrahman Ağa ile çok sayıda yargı mensubu ile diplomatlar ve bürokratlar da listede yer buldu.

GÜL İMZALADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1267 (1999), 1988 (2011) ve 1989 (2011) sayılı kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı’nın 12/9/2013 tarihli ve 5092 sayılı yazısı üzerine, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun 5’inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 30/9/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi.