BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye gündemli oturumunun bitmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Fevzi, "Özel Temsilci Annan, şu anda harika bir durumda olmadığımızın bilincinde. Serbest bırakılması gereken mahkûmlar, açılması gereken insanî yardım koridorları var." dedi. Altı maddelik Annan planında, saldırılardan etkilenen tüm bölgelere insanî yardım ulaştırılması için her gün 2 saat çatışmaların durdurulması öngörülüyor.

Fevzi, Güvenlik Konseyi'nde onaylanması halinde 30'a yakın personele sahip öncü bir askeri gözlemci heyetinin Suriye'ye gitmek üzere hazır olduğunu da ifade etti. Gözlemci misyonunun, Suriye hükümeti tarafından kabul edildiğini açıklayan Annan'ın sözcüsü, heyetin görevini bihakkın yerine getirebilmesi için kendilerine Suriye'nin tamamında herkesle özgür ve mahrem bir zeminde mülakat yapabilme serbestliği tanınması gerektiğini vurguladı. Fevzi, ilerleyen süreçte ihtiyaç duyulan gözlemci sayısının 250'yi bulabileceğini belirtti.

Suriye'de devam etmekte olan ateşkes sürecini de değerlendiren Ahmed Fevzi, dün cuma namazından sonra ülke genelinde yapılan rejim karşıtı gösterilerin rejimin ateşkes şartlarına ne derece uyduğunu görmek açısından ilk önemli test olduğunu söyledi. Fevzi, kendilerine ulaşan bilgilere göre askerlerin gösterilere havaya ateş açarak ya da bazı göstericileri tartaklayarak karşılık verdiğini belirterek, ancak ateşkesi tehlikeye atacak büyük bir bombardıman ya da keskin nişancı ateşi gibi bir ihlal duyumu almadıklarını aktardı. Sözcü, Suriye hükümetinin son birkaç gün içinde 74 haber kuruluşundan gazeteciye ülkeye giriş izni verdiğini ifade etti.

Gözlemciler ölümümüzü izlemeye gelmesin

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi'nin açıklamalarının aksine, ülkeden gelen haberler silahların henüz susmadığını gösteriyor. İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan haberlere göre, dün Cuma namazından sonra yapılan rejim karşıtı gösterilerin engellenmesi için askerler yoğun önlemler aldı. Camilerin içerisinde başlayan gösteriler, alınan önlemler nedeniyle bir ölçüde dar kapsamlı geçti. Şam'daki bir camiyi kuşatan rejime bağlı Şebbiha milisleri camiden çıkanları tartakladı. Elhamadi isimli bir Humuslu, "Burada ateşkesten söz etmek mümkün değil. Sadece yavaşladılar. Artık 100 kişi değil de 20-30 kişi öldürüyorlar. Arap gözlemcilerle ilgili oldukça kötü bir tecrübemiz oldu. Onlar geldiğinde şiddet arttı, onlar da sadece seyretti. Yeni gözlemcilerin de gelip ölümümüzü seyretmelerini istemiyoruz. Geleceklerse cinayetleri durdurup bizi korumalarını istiyoruz."ifadelerini kullandı.

G-8 toplantısından Suriye uzlaşması çıktı

Muhalif kaynaklar, askerlerin helikopterle keşif yaptığını, gün ışıyınca da bu hedeflere ateş açıldığını iddia etti. Dün sabah saatlerinde sınıra yakın Harabjoz köyünün kuzeyindeki çiftlik civarında muhaliflerle Suriye ordusuna bağlı askerler arasında çatışma çıktı. Türkiye sınırından da görülebilen bölgede çatışma sırasında Suriye ordusuna ait 4 tankın da bulunduğu göze çarptı. Muhalifler, cuma namazının ardından gösteri düzenleyen halka ateş açılması sonucu 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 farklı yerde Annan planının ihlal edildiğini duyurdu. Washington'da gerçekleşen G-8 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısından, öncü gözlemci misyonunun derhal onaylanması ve Kofi Annan tarafından belirtilen adımların acilen hayata geçirilmesi çağrısı çıktı. Toplantının sonuç bildirisinde, G-8 bakanlarının, bir önceki toplantılarından bu yana Suriye'deki can kayıplarından ve insani krizden derin kaygı duymaya devam ettiği kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, ateşkese rağmen ortaya çıkan olayların Annan'ın da raporunda vurguladığı gibi böylesi durumlarda beklenmedik şeyler olmadığını kaydetti. Güvenlik Konseyi'ndeki zirvenin ardından açıklama yapan Çin ve Rusya'nın BM daimi temsilcileri ise Annan'ın, Suriye'de şiddetin durmasına yönelik planının kısmen başarıya ulaşmasında kendi hükümetlerinin büyük rol oynadığını savundu. 



ZAMAN