Nijerya ordusu, Boko Haram'ın fidye ve köle ticareti için kaçırdığı 234 kadın ve çocuğu, örgütün üs olarak kullandığı Sambisa Ormanı’ndan kurtardı. Bu hafta kurtarılanların sayısı 500'ü aştı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Perşembe günü kurtarılan rehinelerin sağlık taramasından geçirildiği ve kimliklerinin tespitine başlandığı ifade edildi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Nijerya ordusu Çarşamba günü de 200 kız çocuğu ve 93 kadın kurtardıklarını açıklamıştı. Örgüte yönelik operasyonlarda hafta boyunca kurtarılan rehinelerin sayısı 500’ü geçti. Ordu yetkilileri, kurtarılan çocukların kaçının geçen yıl Chibok’ta kaçırılan kız öğrenciler olduklarını tespit etmeye çalışıyor.

57'Sİ KAÇMAYI BAŞARMIŞTI
Geçen yıl 14 Nisan’da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Chibok kentinde bir okula baskın düzenleyen Boko Haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı. Sosyal medyada #bringbackourgirls (Kızlarımızı geri getirin) etiketiyle milyonlarca kişi desteğini göstermişti.

Örgütün liderlerinden Ebubekir Şekau olayın sorumluluğunu üstlenmiş ve kız öğrencilerin tutuklu Boko Haram militanlarının serbest bırakılması karşılığında salıverileceğini söylemişti. Kızlardan 57'si militanların elinden kaçmayı başarmıştı.

EN AZ 2 BİN KADIN KAÇIRILDI
Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan rapora göre, 2014 yılının başından beri en az 2 bin kadın Boko Haram örgütü tarafından kaçırılarak seks kölesi olarak pazarlandı. Kadınların bazıları ise örgüt adına savaşabilmek için eğitim aldı. Af Örgütü bulgularını, aralarında Boko Haram'dan kaçan 28 eski militan da dahil 200 görgü tanığının ifadelerine dayandırıyor.

Adı yerel Hausa dilinde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi yerlerinden oldu.