OLAY:

İstanbul’da gıda toptancılığı işi yapan (G) Adapazarı’nda bulunan her zamanki tedarikçisi (T)’yi arayarak fiyatı belirtmeksizin 20’şer kiloluk çuvallar halinde paketlenmiş biçimde 2 ton patates siparişi verir. Taraflar malların iki gün sonra 22.12.2014 tarihinde İstanbul’da teslim edilmesi konusunda anlaşırlar. Tedarikçi malları iki kamyona yükleyerek ertesi gün yola çıkarır. Kamyonlardan biri sorunsuz bir biçimde ifa zamanında İstanbul’ a varır ve (G) herhangi bir ihtirazi kayıt ileri sürmeksizin bu malları teslim alır. Diğeri ise arıza sebebiyle yolda kalır ve tamir sonrasında ancak 25.12.2014 tarihinde İstanbul’a ulaşır.

Malların kalan kısmının kararlaştırılan tarihten üç gün sonra gelmesi üzerine kızan (G) derhal (T)’yi arayarak artık gecikmiş olan bu ifayı kabul etmeyeceğini daha önce ifa ettiği kısmı da geri vererek tazminat talep ettiğini bildirir.

Aynı gün (G) kendisine 22.12.2014 tarihinde teslim edilmiş olan patateslerin kurtlanmış olduklarını fark eder.

SORULAR:

1 - (G) ile (T) arasında satım sözleşmesi kurulmuş mudur? Kurulmuş olduğunu kabul ettiğiniz ihtimalde satış bedeli ve taşıma masraflarının kime ait olacağı nasıl belirlenecektir? Açıklayınız.

2 - (G)’nin aynen ifadan vazgeçerek borcun ifa edilmemesi sebebiyle tazminat talep etmesi hukuken yerinde midir? Olaydaki tüm verileri birlikte değerlendirerek açıklayınız.

3 - (G)’nin talep etmiş olduğu tazminatın nasıl hesaplanacağını gerekçeli olarak açıklayınız.

4 - (G)’nin 22.12.2014 tarihinde teslim aldığı patateslerin kurtlanmış olduğunu 25.12.2014 tarihinde fark etmesi halinde başvurabileceği hukuki bir yol var mıdır? Gerekçeli olarak açıklayınız.

5 - (T) malları zamanında getirmiş olmasına rağmen (G) onları teslim almaktan kaçınmış olsaydı (T) hangi haklara sahip olurdu? Gerekçeli olarak açıklayınız.

6 - (T) patatesleri 20 kiloluk çuvallar halinde değil de doğrudan kamyona yükleyerek yığın olarak getirmiş olsaydı (G) buna karşı hangi hukuki haklara sahip olurdu? Açıklayınız.