Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmasının iptal edildiği Gaggenau kentinde belediye binasına bomba ihbarı yapıldığı bildirildi. Bozdağ'ın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) organizasyonunda kentte yapmayı planladığı referandum etkinliği, Belediye Başkanı tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Belediye yetkilisi Dieter Spannagel, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, cuma sabahı telefonla arayan bir şahsın bomba tehdidinde bulunduğunu ve bu tehdidi Bozdağ'ın katılacağı etkinliğin iptal edilmesi ile gerekçelendirdiğini bildirdi. Belediye binasının tedbiren boşaltılarak personelin tahliye edildiği ve polis tarafından arandığı kaydedildi. Belediye Başkanı Michael Pfeiffer, polis aramasının saatler alabileceğini belirterek, "Bu tehdidi ne kadar ciddiye almamız gerekir, bilmiyorum. Türk Bakan'ın konuşmasının iptali ile bir bağlantısı olduğundan yola çıkıyoruz" açıklaması yaptı.

Polisten yapılan açıklamada, aramalar sonrası bombaya rastlanmadığını ve belediye binasına giriş-çıkışlara yeniden izin verildiği kaydedildi.

Belediye, Bozdağ'ın perşembe akşamı referandum kampanyası konuşması yapacağı etkinliğin, salonun yeterli kapasiteye sahip olmaması nedeniyle iptal edildiğini açıklamıştı. Belediye Başkanı, bir gün öncesine kadar organizatörlerin kendilerine en fazla 400 kişinin katılımı ile dışarıya kapalı bir dernek toplantısı yapılacağını bildirdiklerini, ancak hem Alman hem de uluslararası basından bunun çok daha kapsamlı bir etkinlik olacağını ve Türk basınından da referandum ile ilgili bir seçim kampanyası olacağını öğrendiklerini ifade etmiş, “Bu salon 500 kişilik bir kapasiteye sahip ve bunun çok ötesinde bir insan kalabalığının buraya geleceği anlaşılınca, böyle bir sorumluluğu alamayacağımıza karar verdik“ açıklaması yapmıştı. Bozdağ etkinliğin iptaline sert tepki göstererek, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile aynı gün planlanan görüşmesini iptal etmişti.

ALMAN ADALET BAKANI’NDAN BEKİR BOZDAĞ’A MEKTUP
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’da katılacağı toplantıya iznin geri çekilmesi üzerine iki ülke arasındaki gerginlik sürerken Alman Adalet Bakanı Heiko Maas’ın mevkidaşı  Bozdağ'a mektup yazdığı, Maas'ın mektubunda ülkesinin Türkiye ile diyaloğa verdiği “büyük öneme” vurgu yaptığı bildirildi. 

Spiegel Online’ya göre, sosyal demokrat Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, katılacağı toplantının iptali üzerine Türkiye’ye dönen Bekir Bozdağ’a mektup yazdı. Mektubunda ikili görüşmenin gerçekleşmemesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Maas Almanya’nın Türkiye ile diyaloğa büyük önem verdiğini vurguladı ve Türk-Alman dostluğu konusunda kaygılarını dile getirdi.

Sputniknews’a göre, Maas mektubunda  ayrıca Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasını eleştirirken tutuklama kararının “orantısızlığına” dikkat çekti ve  “Türkiye’nin temel hak ve hürriyetler konusundaki tutumunu gözden geçirmesi” istedi.