ABD federal mahkemesi, İngiliz petrol şirketi British Petroleum'un (BP) dört yıl önce Meksika Körfezi'nde petrol sızıntısına neden olan kazada "büyük oranda ihmalkar" davrandığına karar verdi.

ABD New Orleans Yargıcı Carl Barbier, 2010 yılındaki Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısında BP'nin ve çalıştığı anlaşmalı şirketlerin (Transocean, Halliburton) "ihmalkar" davrandığını kararlaştırdı.

Dört yıl önce yaşanan ve Meksika Körfezi'nin bazı bölgelerini çevre felaketine sürükleyen sızıntının bu zamana kadar şirkete, hukuki anlaşmalar, cezalar ve çevre temizliği gibi alanlarda toplam 43 milyar dolara mal olduğu düşünülüyor.

Yargıç Barbier konuya ilişkin olarak BP'nin 2010 yılındaki sızıntının yüzde 67, Transocean'ın yüzde 30, Haliburton'ın da yüzde 3 oranında sorumluluğa sahip olduğunu belirtti. Barbier, BP'nin sızıntıya ilişkin olarak "ihmalkar davranması" sebebiyle "artırılmış para cezasına" çarptırılacağını vurguladı. 

İngiliz basını ise analizlerinde BP'nin ödemesi gereken cezanın 18 milyar dolara kadar çıkabileceği tahminine yer verdi.

BP, 2012 yılında Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı ile ilgili verilebilecek cezaları kabul ettiğini açıklamıştı. ABD mahkemesinin ardından BP hisseleri borsada yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti.