OSLO - Norveç'te 22 Temmuz 2011’de hükümet binalarına bombalı saldırı ve Utoya adasında gençlik kampına silahlı saldırıda bulunarak 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in cezası belli oldu.  

Beş kişilik mahkeme heyeti, Breivik'in akıl sağlığının yerinde olduğuna karar verdi. Bu karara göre Breivik en az 21 yıl hapis yatacak. Savcı, Breivik'in akıl sağlığının yerinde olmadığı yönünde mütalaa vermişti.  

Norveç'in başkenti Oslo'daki Bölge Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasına, cezaevinden getirilen Anders Behring Breivik, avukatlarıyla birlikte katıldı. 

YARALI KURTULANLAR DA ORADAYDI 
Norveç'in tarihi duruşmasına, saldırılarda ölenlerin yakınları ile birlikte, saldırılardan yaralı kurtulanlardan bazıları da katıldı. Breivik, duruşmAda, cam bir bölmede tutuldu. Breivik, duruşmaya eli kelepçeli olarak getirilirken, çok sakin olduğu göründü. Duruşma başladıktan sonra Breivik'in kelepçeleri çözüldü. Duruşma heyetinde mahkeme başkanıyla iki kadın hakim yer aldı. 

'GÜLÜMSEYEREK DİNLEDİ' 
Son duruşmada mahkeme kararını, mahkeme başkanı ile 5 hakim verdi. Duruşmada kararı okuyan mahkeme başkanı, iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldüren Breivik'in terör suçu işlemekten suçlu bulunduğunu ve hapis cezasına çarptırılmasına karar verildiğini belirtti. Kararı ayakta dinleyen Breivik'in, kararı duyduktan sonra gülümsediği görüldü. 

İKİ FARKLI RAPOR
Breivik'in sağlık durumu ile ilgili iki ayrı rapor hazırlayan doktorlardan bir grubu, sanığın paranoid şizofren hastası olduğunu ve cezai ehliyetinin bulunmadığını, bu nedenle zorunlu olarak bakım altında tutulması gerektiğini bildirirken, diğer bir grup doktor ise, Breivik'in bazı sorunları olmasına rağmen cezai ehliyetinin bulunduğunu belirtiyordu. 

Mahkemede mütalaasını veren savcı da Breivik'in cezai ehliyetinin olmadığını bildirmiş, bu nedenle zorunlu olarak psikiyatr tedavi altında tutulmasını istemişti.

İDAM CEZASI YOK
İdam cezasının olmadığı Norveç'te yasalara göre bir suça en fazla 21 yıl hapis cezası verilebiliyor. Ancak Breivik'in topluma tehdit oluşturduğuna kanaat getirilirse, cezanın artırılması da gündeme gelecek. 

'AKIL SAĞLIĞIM YERİNDE' DEMİŞTİ
Norveçli yargıçlar, akıl sağlığının yerinde olmadığına karar verseydi, 33 yaşındaki Breivik özel olarak inşa edilen, tek başına kalacağı psikiyatri kliniğine gönderilecekti. 

Norveç'de 77 kişinin öldüğü saldırıları, Müslümanların Avrupa'yı ele geçirmesini önlemek için gerçekleştirdiğini söyleyen Anders Behring Breivik, daha önce "akıl sağlığı yerinde değil" kararı verilmesi durumunda buna itiraz edeceğini açıklamıştı. 

LAPTOP'I BİLE VAR 
Breivik'e verilen ceza açıklamadan önce Norveç'te İla Cezaevi‘ndeki koğuşun ve cezaevi koşullarının görüntüleri yayınlandı. 

Fotoğraflarda, Breivik'in kaldığı üç odalı koğuşta, jimnastik odası, lavobo ve tuvaleti, üzerinde laptop bulunan çalışma masası görülüyor.


 

İTİRAZ EDERSE CEZAEVİNDE KALACAK 
Fotoğraflarda ayrıca, Breivik'in duvara astığı idman listesi de yer alıyor. Resimlerde cezaevinin, dikenli tellerle iyi korunduğu görülüyor. Oda 24 saat kamera sistemi ile gözetleniyor.

İla Cezaevi Müdürü Knud Bjarkeid, fotoğrafların basına bir hizmet olarak ve halkın Breivik'in hangi şartlarda kaldığını görmesi için gönderildiğini ifade etti.

Bjarkeid, "Fotoğrafları ilk kez kamuoyu ile paylaşıyoruz. Breivik'e verilen ceza ne olursa olsun güvenlik önlemlerinde bir değişiklik olmayacak. Cezaevinde ayrıca yüksek güvenlikli bir bölüm oluşturulacak. Bu nedenle Breivik'in akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor hazırlandı. Cezaya itiraz süresinde de burada kalacak“ dedi.