77 kişinin katili Anders Behring Breivik, hücreden çıkarılarak normal koğuşa konulma müracaatında bulundu. Yetkililer ise, Breivik’in firar planları olabileceği endişesi ile müracaata olumsuz yanıt verdi. Breivik’in savunma avukatı Geir Lippestad, müvekkilinin, Norveç cezaevlerinde çok özel şartlarda hücrede tutulan tek tutuklu olduğuna dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

 Geir Lippestad Dagbladet gazetesine gönderdiği mektupta “Müvekkilim, cezasını uzun süredir hücrede çekiyor. Kendisi bu kadar sıkı ve özel şartlarda ceza çeken tek tutuklu. İtiraz makamlarına yaptığımız müracaatlar sonuç vermediği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağız. Breivik’in cezaevinde bulunduğu şartları İnsan Hakları sözleşmelerine aykırı. Uzun süreli hücre cezası bir nevi işkencedir” dedi.

'YENİ BİR KATLİAM YAPMASINDAN EDİYORUZ'

Cezaevlerinden sorumlu Suçları Önleme Dairesinden Erling Faeste, hücre cezasının firar rizikosu olan tutuklar için uygulandığını belirterek, Breivik’in firar etmesinden endişe duyduklarını söyledi. Erling Faeste “Breivik’in firar ederek birilerini rehin alması veya yeni bir katliamda bulunmasından endişe ediyoruz. Belki güvenlik önlemleri çok özel ve sıkı ama onun durumundaki bir insan için çok da kötü değil” dedi. Savunma Avukatı Lippestad, aralık ayında Breivik’in çok yakın akrabaları ve yetkililer dışında başkalarıyla mektuplaşma ve haberleşme hakkının da elinden alındığına dikkat çekerek haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi. (Ünsal Turan/ DHA)