Fransa'da Danıştay, ülke gündemini uzun süredir meşgul eden Vincent Lambert davasında, altı yıldır bitkisel hayatta olan hastanın fişinin çekilmesine karar verdi. Ancak kararın hemen ardından AİHM devreye girerek yürütmeyi durdurdu.

Vincent Lambert, geçirdiği feci bir motosiklet kazasının ardından altı yıldır bitkisel hayattaydı. Lambert'in eşi, yeğeni ve doktorları dış dünyayla hiçbir iletişimi kalmadığına ve bilincinin tamamen kapalı olduğuna dayanarak Lambert'in fişinin çekilmesini istiyordu. Ancak Lambert'in koyu Katolik anne ve babası, oğullarının bir hakim kararıyla hayatının sona ermesine karşı çıkıyordu.

Fransız kamuoyunu bir yıldan uzun bir süredir meşgul eden olayda Danıştay, son kararını verdi ve dün saat 16.00 sularında Vincent Lambert’e sunulan beslenme ve solunum desteğinin kesilmesi konusunda doktorların tam yetkili olduğunu bildirdi.

AİHM'DEN DÖNDÜ
Ancak Lambert'in ailesi, kendileri aleyhine olası bir hüküm çıkması halinde yürütmeyi durdurma kararı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. İç tüzüğe uygun acil başvuru mekanizması işletilerek yapılan başvuruyu derhal değerlendirmeye karar veren AİHM, Danıştay'ın kararının ardından bir görüşünü bildirerek Fransız yargısının aldığı kararın derhal durdurulmasını istedi. Bir başka deyişle, AİHM Vincent Lambert’in hayatta tutulmasını zorunlu kıldı.

Mahkeme aynı zamanda hastanın herhangi bir koşulda yerinin değiştirilmesini yasakladı. Zira AİHM’e başvuran Lambert’in anne ve babası, oğullarının eşinin yaşadığı ve ötanazinin yasal olduğu Belçika’ya nakledilmesinden endişe ediyordu.

DAHA ÖNCE DE FİŞİ ÇEKİLMİŞTİ
Doktor Eric Kariger'nin başında bulunduğu ekip, 2013 yılının başlarında Vincent Lambert'e verilen beslenme ve solunum desteğinin aşamalı olarak kesilerek Leonetti Yasası'nın uygulanması yönünde görüş bildirmiş, Lambert'in eşi ve bazı yakınları da bu görüşe onay vermişti. Lambert'e verilen beslenme ve solunum desteği 31 gün boyunca yavaş yavaş azaltılmış ancak 11 Mart 2013'te Lambert'in anne ve babası konuyla ilgili tam olarak bilgilendirilmedikleri gerekçesiyle işlemin durdurulması yönünde karar çıkartmıştı.

Fransız kamuoyu, bu sıradışı davanın önümüzdeki günlerde yeni gelişmelere sahne olacağını aktarıyor. AİHM'in karar vermesinin ise aylar sürebileceği konuşuluyor.