Türkiye'nin yaklaşık 5 yıldır en önemli gündem maddelerinden biri olan "Balyoz" plan seminerinin yarattığı tartışmanın bir benzeri, ABD'de yaşanıyor.

ABD ordusunun Temmuz 15 ile Eylül 15 tarihleri arasında yapmayı planladığı “JADE HELM 15” plan seminerinde, başta Teksas olmak üzere, ülkenin güney eyaletlerinde "olağanüstü hal" ilan edilmesinin ele alındığı öne sürüldü.

Jade Helm 15 adlı plan semineri konusunda internete düşen bazı slaytlara göre, isyancıların ele geçirdiği Teksas bölgesi "isyancı cebi" olarak gösteriliyor ve bu bölgenin "kurtarılması" için yapılacak askeri operasyonların planları yer alıyor.

ABD Silahlı Kuvvetleri'nin gazetesi sayılan "Stars and Stripes" adlı gazetede hafta sonunda çıkan habere göre, Jade Helm 15 seminer planına ait olduğu öne sürülen slaytların sızması üzerine, ABD ordusuna yönelik çok sayıda tepki geldi.

Stars and Stripes gazetesinin haberinde, ABD Silahlı kuvvetleri yetkililerinin internete sızan slaytların plan seminerine ait olup olmadıklarını konusunda henüz  yorum yapmadıkları vurgulandı.

Haberde, plan seminerini hazırlayan ABD Özel Hareket Komutanlığı (USASOC) sözcüsü Yarbay Mark Lastoria, ABD ordusunun hazırladığı Jade Helm 15 adlı bir plan semineri olduğunu, bunun Teksas, Arizona, New Mexico, UTAH, Colorado, California ve Nevada için planlandığını söyledi. Ancak operasyonun, "bir çeşit askeri ele geçirme hazırlığı" olduğuna ilişkin bilgileri yalanladı.

Sözcü Lastoria, operasyonun, ABD özel kuvvetlerinin hazırlık düzeyini en üst seviyede tutmayı amaçladığını söyledi. Sözcü, 15 Temmuz ile 15 Eylül arasındaki operasyonun coğrafi alanının da, ABD ordusunun ülke dışında olası operasyon yapacağı "karışık bölgelere" benzerliği nedeniyle seçildiğini söyledi.

STARS AND STRİPES GAZETESİ NEDİR?

Stars and Stripes adlı gazete, ABD Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ilişkin haberleri vermek üzere kurulmuş bir gazete.
Gazete, ABD Savunma Bakanlığı binası Pentagon'da çıkarılıyor, ancak editoryal olarak Pentagon'dan bağımsız hareket ediyor. Gazetenin bağımsızlığının güvencesi ise, bizzat ABD Kongresi olarak belirlenmiş durumda.


Zeynep GÜRCANLI / Hürriyet