Görüntüleri Pakistan’ın yerel kanallarından Awaz News’de yayınlandıktan sonra, hem ülkede hem de uluslararası kamuoyunda büyük gürültü yaratan olay 8 Haziran tarihinde gerçekleşti.

 

Özel kuvvetlere mensup asker Şehid Zafer, Karaçi’nin göbeğinde bir parkta, silahsız bir sivil olan 22 yaşındaki Sarfraz Şah’a çok yakın mesafeden ateş ederek öldürdü.

Bugün yapılan duruşmada Yargıç Beşir Ahmed Khoso, Zafer’i idam cezasına ve 200 bin rupi (4100 TL) tazminat ödemeye mahkum etti.

 

Khoso, Zafer’e hitaben, “Hakkınızdaki Sarfraz Şah’ı öldürdüğünüz iddiaları kanıtlanmıştır. Ölüm cezanızı ilan ediyorum. Aynı zamanda sizi 200 bin rupi tazminat ödemeye mahkum ediyorum” dedi.

 

Mahkeme ayrıca Zafer’in silah arkadaşı olan diğer beş özel kuvvetler askeriyle, Şah’ı hırzıslık suçlamasıyla bu birliğin önüne sürükleyen bir sivili de ömür boyu hapis ve 100 bin rupi para cezasına çarptırdı.

 

PAKİSTAN'DA BİR İLK

Mahkemenin bu kararıyla, Pakistan’da ilk kez sivil bir mahkeme, bir muvazzaf ordu mensubunu idama mahkum etmiş oldu.

 

Pakistan’da özel kuvvetler, teknik olarak İçişleri Bakanlığı’nın denetimi altında olsa da birlik ülkeyi kuruluşundan bu yana geçen sürenin neredeyse yarısında yönetmiş olan ordunun bir parçası sayılıyor.

 

Hatta televizyonlarda yayınlanan görüntülerde Şah’ın silahlı olduğuna dair hiçbir kanıt olmamakla birlikte, İçişleri Bakanı Rehman Malik kurbanın ruhsatsız silah taşıdığını öne sürmüştü.

 

Olayla ilgili olarak dava 29 Haziran’da açılmıştı. Pakistan’da bu kadar kısa süre içinde böyle bir gelişme elde edilmesi nadir bir durum.

 

Dahası kamuoyundaki yoğun baskı sonucu, çok daha nadir bir hamleyle, Pakistan hükümeti Karaçi’deki polis ve özel kuvvetler komutanlarını görevden aldı.




Hürriyet