ABD’nin San Francisco kentinde mahkeme, bir fotoğrafçının kamerasını aldıktan sonra tüm dünyada büyük beğeni toplayan bir dizi ‘selfie’ çeken maymunun, fotoğrafların telif haklarını elinde bulunduramayacağına karar verdi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, hayvan hakları derneği PETA geçen yıl mahkemeye başvurarak 6 yaşındaki maymun Naruto’nun çektiği fotoğrafların sağladığı gelirlerden yararlanması gerektiğini iddia etmiş ve mahkemeden fotoğrafların sağladığı gelirleri maymunun yararına kullanabilmesi için PETA’ya yetki vermesini talep etmişti. 

Fotoğraflar İngiliz fotoğrafçı David Slater’ın 2011 yılında Endonezya’ya yaptığı bir gezi sırasında çekilmişti. Slater mahkemeden PETA’nın açtığı davayı reddetmesini istemiş ve fotoğrafların telif hakkının şirketi Wildlife Personalities Ltd’ye ait olduğunu söylemişti.

Ancak aralarında Wikipedia’nın da bulunduğu birçok kişi ve kurum, Slater’ın şirketine telif hakkı ödemeyi reddetmiş ve “fotoğrafların maymun tarafından çekildiğini” belirterek, “bu yüzden üzerlerinde hiç kimsenin telif hakkı iddiasında bulunamayacağını” savunmuştu.