Ali, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Edirne'de, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin  oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütfi  Mestan'ın başkanlıktan uzaklaştırılmasının ardından, 6 Türk milletvekilinin  partiden istifa ettiğini anımsattı.
 
Mestan'ın partinin onursal başkanı Ahmet Doğan tarafından HÖH'ten  ihraç edildiğini anlatan Ali, şunları söyledi:
 
"Son gelişen olaylardan sonra insanımızın şahsiyetini ve onurunu  zedeleyecek hareketler yapıldı. İnsanımız bazı şüphelerin ortaya çıktığını gördü  ve maskeler düştü. Onursal başkan Ahmet Doğan'ın dış baskıyla yaptığı hareketten  sonra biz bu haksızlığa karşı koymak için Lütfi Mestan başkanımızla yeni bir  oluşuma gidiyoruz. Bulgaristan'da yeni bir Türk Partisi kurulacak. Bu konuda  çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Yakın bir zamanda partiyi ilan edeceğiz. Yeni  kuracağımız bu partiye Bulgaristan'da bir ihtiyaç. Partiye küskün birçok  seçmenimiz vardı. Hak ve Özgürlükler Hareketi ne bir hukuk, ne bir hak savunuyor  ne de seçmeninin refahı için çalışıyor. Bundan dolayı Bulgaristan'da temiz, yeni  bir partiye ihtiyaç vardı."
 
Ali, 10 gün içerisinde partiyi kamuoyuna tanıtacaklarını açıkladı.
 
"Bulgaristan Türkleri'nin haklarını savunacağız"
 
Bulgaristan Kırcaali Bağımsız Milletvekili Şaban Ali Ahmet ise  Mestan'ın görevinden alınmasının Bulgaristan'da yaşayan Türklerin hakları  açısından olumlu bir adım olmadığını belirtti.
 
Yeni partinin Bulgaristan Türkleri'nin haklarını savunacağını  vurgulayan Ahmet, HÖH'te toplumun hoş karşılamadığı çeşitli olayların yaşandığını  kaydetti.
 
Ahmet, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
  "HÖH'ün teklifi üzerine biz siyasete girmiştik. Bu doğrultuda amacımız  toplumun sorunlarını çözmekti. Partinin bu konuda vizyonunu değiştirmeye  çalışıyorduk. O zamanlar genel başkanımız Lütfi Mestan'la bunun olacağını  düşünüyorduk. Belli bir mesafe kat etmiştik. Amacımız partinin vizyonunu  geliştirmekti ama tecrübeyle sabit bir şey bunun parti içerisinde yapılması  mümkün değildi. Çünkü partinin onursal başkanı Ahmet Doğan partinin tek sahibi ve  tek hakimi. Yani üyelerinin bile hiçbir anlam taşımadığı şekilde genel başkanı  dahi görevden uzaklaştırdı.HÖH toplumun nezdinde geçerliliğini yitirmiştir. Onun  için biz en kısa zamanda Bulgaristan parlamentosu grubundan ayrılan arkadaşlar  Lütfi beyle yeni bir siyasi oluşumun temellerini atacağız."