Bulgaristan Hükümeti, 29 Aralık’ta yapılan geçen yılın son Bakanlar Kurulu toplantısında, Türkiye sınırına yakın olan Svilengrad Gümrük Müdürlüğünün çalışmalarına son vererek 26 yıldır süren yolsuzluk sorunlarına çözüm bulmaya çalıştı.

Bulgaristan’ın Türkiye’ye açılan üç gümrük kapısının en büyüğü olan Kapitan Andreevo ise dün itibarıyla ülkenin güneydoğusundaki Burgaz Bölge Gümrüğü’ne bağlandı.

Bu kararın Avrupalı Türkleri de bunaltan rüşvet olaylarını önlemesi bekleniyor.Gümrük bölgesine daha önce yerleştirilen 100’ü aşkın güvenlik kamerası ile yapılan gözetime rağmen Gümrükler Ajansı Kapitan Andreevo’daki gümrükçülerin yasa dışı çalışmalarını önleyememişti. 

Kameraların yerleşmesine karşı tepki gösteren Kapitan Andreevo’daki gümrük görevlilerinin protesto amacıyla çalışmalarını yavaşlatmaları, kapıda geçiş için bekleyen araçların kuyruklar oluşturmasına neden olmuştu. 

Gümrükler Müdürü Vanö Tanov, sorunu ‘çalışma motivasyon azalması’ olarak yorumlamıştı. 




33 GÖREVLİ TUTUKLANDI

Savcılık tarafından yılbaşı öncesi düzenlenen son ‘temiz eller operasyonunda’ Kapitan Andreevo’da 33 gümrük görevlisi tutuklanmış, kapsamlı bir yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı.

Operasyon sırasında rüşvet olarak alınan yüklü miktarda nakit paraya el konulmuştu, bazı görevliler tutuklanmıştı. 330 personelin çalıştığı Svilengrad Gümrük Müdürlüğünde yeni personel düzenlenmesi yapılması bekleniyor. 

Uygulamaya geçen karar nedeniyle Burgaz’a bağlanacak Kapitan Anreevo Gümrük Kapısı’nda çalışmalara dün saat 23.00’de bir saatliğine ara verildi.