Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesi BDJ'nin ihaleyi iptal etmesi üzerine TÜVASAŞ tarafından açılan itiraz davasını karara bağladı. TÜVASAŞ'ı haklı bulan mahkeme sonuçlanmış bir ihalenin iptal edilmesinin yasalara aykırı olduğuna karar verdi. İtiraz hakkı bulunmayan mahkeme kararına göre Bulgaristan Demir Yolları İşletmesi ihale şartları ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalacak.

-YILAN HİKAYESİNE DÖNMÜŞTÜ -

Bulgaristan Demir Yolları'na 30 adet yeni yataklı vagon alımıyla ilgili ihale, trenlerin Avrupa standartlarına ulaştırılması programı çerçevesinde 11 Nisan 2008 tarihinde açıldı. İhaleyi, en yakın rakibinden vagon başına yaklaşık 1 milyon avro daha düşük teklif veren Türkiye Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı, merkezi Adapazarı'nda bulunan Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) kazandı.

İhale şartnamesine göre BDJ'nin, vagon alımıyla ilgili anlaşmayı en geç bir ay içinde imzalaması gerekiyordu. Ancak anlaşma için ayrılan bütçeyi başka işlerde kullanan ve adı yolsuzluk skandalına karışan BDJ yönetimi, çeşitli gerekçeler göstererek anlaşmanın imzalanmasını erteledi.

Bulgaristan'da geçen yıl Haziran ayında yapılan genel seçiminin ardından kurulan yeni hükümet, BDJ yönetimini de değiştirdi. Yeni yönetim de söz konusu anlaşmayı TÜVASAŞ'ın tüm yazılı uyarılarına rağmen bugüne kadar imzalamadı.

Sürüncemede kalan konu, Başbakan Boyko Borisov'un bu yıl başında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında yeniden gündeme geldi ve iki ülke ulaştırma bakanlarının görüş birliği ile Türkiye-Bulgaristan Ulaştırma İşbirliği Protokolu'nda sonuca bağlanması gereken ilk madde olarak yer aldı. Protokolda Bulgaristan'ın 30 yeni yataklı vagon alımı ile ilgili açtığı ihaleyi TÜVASAŞ'ın kazandığı teyit edildi ve en kısa sürede finans konusunun halledilerek Türkiye tarafına bilgi verileceği kayıt altına alındı.

- TÜVASAŞ'IN HUKUK MÜCADELESİ-

İşbirliği protokolunda yer almasına rağmen, BDJ TÜVASAŞ'a yine hiçbir bilgi vermedi. BDJ yönetimi, bilgi vermemekle de kalmayıp, skandal bir kararla ihaleyi temmuz ayında iptal etti.

BDJ iptal gerekçesinde ''Hem paramız hem de vagonlara ihtiyacımız yok'' demesine rağmen, aynı şartlarda yeni bir ihale kararı da aldı.

TÜVSAŞ, BDJ'nin kazanılmış bir ihalenin iptal ederek yerine yeni bir ihale açması üzerine Bulgaristan Serbest Rekabet Kuruluna başvuruda bulunarak hukuk mücadelesine başladı.

Ancak Serbest Rekabet Kurulu da başvuruyu reddedince TÜVASAŞ son çare olarak Yüksek İdare Mahkemesine itiraz davası açtı. Yüksek İdare Mahkemesi TÜVASAŞ'ı haklı bularak BDJ'nin ihaleyi iptal kararının geçersiz sayılmasına ve mahkeme masraflarının BDJ tarafından ödenmesine karar verdi.

-VAGONLARI ALACAKLAR VEYA TAZMİNAT ÖDEYECEKLER-

Mahkeme kararı üzerine BDJ yönetimi ihale anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalacak. Hukukçulara göre BDJ ya vagonları alacak ya da TÜVASAŞ'a yüklü miktarda tazminat ödeyecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başında Bulgaristan'a yaptığı bir günlük çalışma ziyaretine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım sözkonusu ihale ilgili gelişmelerin çok yakından takip edildiğini ve Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararının beklendiğini açıklamıştı.





AA