Bosna Savaşı'nın 1995'te sona ermesinin ardından bir ilk yaşandı. "Bosna kasabı" lakaplı Sırp general Ratko Mladiç'le Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç 19 yıl sonra kamuoyu önünde ilk kez biraraya geldi.

Buluşmanın adresi ise, Bosna'daki katliamlardan sorumlu Lahey'deki Birleşmiş Milletler Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi oldu.

Soykırım dahil toplam 11 suçtan yargılanan Karaciç'in Lahey'deki davasında tanık sandalyesine oturan Sırp general Mladiç ifade vermeye yanaşmadı ve mahkemeye ateş püskürdü.

Mladiç, "Burası bir NATO kurumu, adalet kurumu değil. Burası bizi, halkımızı savunmaktan yargılayan, şeytanın mahkemesi" dedi.

Duruşma boyunca Radovan Karaciç'e, "Sayın Başkan" diye hitap eden "Bosna kasabı" Ratko Mladiç, konu 8 bin Boşnak'ın öldürüldüğü Srebrenitsa katliamına gelince, kendi davasını etkileyeceği gerekçesiyle tanıklık etmeyi reddetti.

Saraybosnalıların da gözü bugün Lahey'deki Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nde idi.

Saraybosnalılar, "Karaciç tüm suçu Mladiç'e atmak istiyor. Bu çok açık, bunu anlayan Mladiç ifade veremeyi reddetti. Oysa bu suçları ikisi birlikte işledi" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

'Bosna kasabı" olarak anılan Sırp general Ratko Mladiç de aynı mahkemede savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyor.

Karaciç 13 yıllık kaçışın sonunda 2008'de Belgrad'da, Mladiç ise savaşın sona ermesinden 16 yıl sonra Sırbistan'ın kuzeyinde bir köyde ele geçirilmişti.