İngiltere'de 2005'ten beri Muhafazakâr Parti lideri olan ve bu süre zarfında iki genel seçim zaferi yaşayan Başbakan Cameron'ın istifa kararının yankıları sürüyor.

Geçen seneki seçimlerde partisini tek başına iktidara taşımayı başaran Cameron, kendisi AB'de kalınması gerektiğini düşünse de, partisini ve kabine üyelerini referandum konusunda özgür bırakmıştı. Bunun üzerine Adalet Bakanı Michael Gove ve Londra eski Belediye Başkanı Johnson'ın başını çektiği birçok Muhafazakâr Partili siyasetçi, AB'den ayrılma yanlısı grupta yer almıştı.

Gove, Cameron'ın ilk çocuğunun vaftiz babasıydı. Yaklaşık 40 yıllık dostlukları bulunan Johnson ise Cameron'ın uzun yıllardır yol arkadaşıydı.

Ancak referandum kampanyasında Cameron'a en büyük darbe vuran isimler Gove ve Johnson oldu.

Referandum sürecinde "AB'den Ayrıl" kampanyasının en önemli destekçilerinden biri olarak öne çıkan Johnson, Cameron'ın yerine geçerek başbakan ve Muhafazakâr Parti liderliği görevlerini üstlenebilecek adaylar arasında ilk sırada gösteriliyor.

İngiltere'de Başbakan Cameron'ın yerine kim geçecek?

JOHNSON YUHALANDI

Referandumun ardından Johnson'ın Londra'daki evinin önünde toplanan AB yanlıları, 52 yaşındaki siyasetçiye tepki gösterdi.
Onlarca protestocu, Johnson'ı evinden çıkıp aracına binerken yuhaladı.


İngiltere'de Başbakan Cameron'ın yerine kim geçecek?
Johnson'a tepkiler, aracın içinde de sürdü.

BABASI, OSMANLI NAZIRI ALİ KEMAL'İN TORUNU

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

İngiltere'de Başbakan Cameron'ın yerine kim geçecek?

Muhafazakâr Partili eski siyasetçi Stanley Johnson (75), oğlunun aksine, referandumda AB yanlısı kampanyaya destek veriyordu.

İngiltere'de Başbakan Cameron'ın yerine kim geçecek?
Boris Johnson'ın evinin önünde toplanan kalabalık

“İSTİFASINA ÜZÜLDÜM”

Boris Johnson öğle saatlerinde, "AB'den Ayrıl" kampanyasının Londra'daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, referandumun sonucunu ve Cameron'ın istifa kararını değerlendirdi.
Johnson, "Başbakan David Cameron’un istifa edecek olmasından dolayı üzgünüm... Cameron prensipli ve cesur davrandı. Kısa vadede hiçbir şey değişmeyecek. Ancak ülkemizi geri alma yönündeki çalışmalar başlayacak. Bu karar İngiltere’nin bölündüğü ya da artık daha az Avrupalı olduğumuz anlamına gelmiyor. Avrupa’ya sırtımızı dönemeyiz. Avrupa’nın bir parçasıyız. Ortak Avrupa medeniyetini yüceltmek için çalışmaya devam edeceğiz. Elimizde muhteşem bir fırsat var" dedi.

İngiltere'de Başbakan Cameron'ın yerine kim geçecek?
İngiltere'de son yıllarda, Muhafazakâr Parti'deki bazı milletvekillerinin ve UKIP'in (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi), İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki çağrıları artmaya başlamıştı. Cameron bunun üzerine, 2015 genel seçimleri öncesinde, seçimleri kazanması durumunda bir referandum yapacağı sözünü vermişti.