Bosna Savaşı'nda 1992'de başkent Saraybosna'nın Grbavsitva, Vrasta ve Kovaçici semtlerinde kadın ve çocuklara yaptığı işkenceden mahkemeye çıkarılan "Batko" lakaplı eski Sırp asker Veselin Vlahoviç, Bosna Hersek Mahkemesi tarafından 45 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

30 kişiyi katletmek, onlarca Bosnalı kadına aylarca tecavüz etmek suçlamasıyla tutuklu yargılanan Vlahoviç hakkında Bosna Hersek Mahkemesi'ndeki davanın bugün karar duruşması yapıldı. Vlahoviç'in suçlandığı ve iddianamede yer alan 66 suçlama tek tek okundu.

TANIDIK BİR TEPEDE İNFAZ
Mahkeme başkanı Zoran Boziç, "Grbavsitva canavarı" olarak ün yapan Veselin Vlahoviç'in kurbanlarına aylarca işkence ettikten sonra herkesin bildiği Trebevic tepesine götürerek, başlarından vurduğunu söyledi.

7 AYLIK HAMİLE KADINA TECAVÜZ
Vlahoviç'in işlediği suçlara örnekler veren Hakim Boziç, bir olayda "Batko" lakaplı Vlahoviç'in 7 aylık hamile bir kadına tecavüz ettiğini ve genç kadının kızını da bu olayı izlemeye zorladığını belirtti. Başka bir olayda ise genç bir kıza tecavüz ettikten sonra kızın gözleri önünde bu kez annesine tecavüz etti.

'ÖLÜM VE HAYATIN EFENDİSİ'
Tanıkların ifadelerinde Vlahoviç'in savaş zamanında kendisini, Grbavitsa, Vratsa ve Kovaçiçi'de "ölüm ve hayatın efendisi" olarak tanıttığı belirtildi.

SUÇLAMALARI REDDETTİ
Dava kapsamında Vlahoviç aleyhine ifade veren 105 tanık, kendilerine yapılan işkenceleri ve tecavüzleri anlatmıştı. "Savaş suçlusu" olarak yargılanan Vlahoviç ise daha önce hakkındaki iddiaları reddetmiş, bu suçları işlemediğini öne sürmüştü.

İSPANYA'DA YAKALANDI
Karadağ doğumlu 42 yaşındaki Vlahoviç 2010 yılında İspanya'nın Alicante eyaletinde suç örgütlerine karşı düzenlenen operasyonlarda yakalanmıştı.

Bosna-Hersek Savcılığı'nın talebi üzerine 26 Ağustos 2010'da İspanya'dan Bosna-Hersek'e iade edilen Vlahoviç'in işlediği savaş suçlarının çeşidi ve sayısının çokluğu nedeniyle hakkındaki iddianamenin hazırlanması yaklaşık 6 ay sürmüştü.

Vlahoviç'in davası iki yıl önce bugün başlamıştı.

100 BİN KURBAN
1992-95 yılları arasında yaklaşık 3.5 yıl süren Bosna Savaşı'nda 100 bin kişi hayatını kaybetmişti. Başkent Saraybosna'da ise, 10 bin kişi savaş kurbanı olmuştu.